Има няколко възможности за развитие на конфликта между Израел и

...
Има няколко възможности за развитие на конфликта между Израел и
Коментари Харесай

Експерт: Може да се очаква радикализация на ислямистките общности в Европа

Има няколко благоприятни условия за развиване на спора сред Израел и „ Хамас ", за жалост, нито една от тях не е позитивна. Това сподели ръководителят на Софийски конгрес за сигурност Йордан Божилов в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Според него е допустимо включването на други страни в спора - страни или терористични организации от района.

Той счита, че може да се чака радикализация на ислямистките общности в Европа. „ Можем да чакаме бежански талази, и то на извънредно радикализирани хора ", счита Божилов.

Единствената страна, която има средствата, въздействието да може да повлияе най-много от позиция на това спорът да не се разраства, е Съединени американски щати.

Валери Тодоров разяснява, че при подготовка за сухопътната интервенция в линията Газа има различия сред премиера и армейското командване по кое време и по какъв начин това да се случи. „ Ясно е, че с цел да се реализира една такава сухопътна интервенция, с минимум опасности за Израел, би трябвало да се унищожи главната част от инфраструктурата. Затова тези интервенции, които следим в този момент, са влизане в територията, изследване на ситуацията, излизане, спиране на връзките. Най-големият проблем са жертвите измежду гражданското население и ориста на заложниците. Това ще има несъмнено доста огромно отражение върху реакциите ", съобщи той.

Според него прекъсването на огъня би дало опция на „ Хамас " да възобнови нападенията против Израел.

Той счита, че рискът от ескалация и оповестяване на международен джихад съществува. „ Особено в случай че спорът ескалира. Той ще се развие в посока антиизраелски настройки, само че съгласно мен може да се развие и като антиамериканска линия. Съществува възможност да се образува една източна ос - Русия, Иран, Китай. В момента огромният въпрос е какво държание ще избере Иран и по какъв начин ще реагира Русия. Иран не може да не поддържа тези паравоенни групировки, които години наред устоя и финансово, и с оръжие. Ако ги поддържа, това би означавало замесване в спора. Това към този момент влиза в предизвестието на Съединени американски щати и Израел, че те могат да нападат обекти на Иран, в това число нуклеарна и сериозна инфраструктура ", изясни журналистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР