Има нещо в добрия плаж, което съживява сетивата: соленият аромат

...
Има нещо в добрия плаж, което съживява сетивата: соленият аромат
Коментари Харесай

Ето едни от най-добрите плажове в света

Има нещо в положителния плаж, което съживява сетивата: соленият мирис на въздуха, успокояващото ромолене на вълните, нежният пясък, разнасян от лекия бриз. Любимият плаж е като обичано стихотворение - самостоятелен, значим и каращ сърцето ни да пее, а в този момент повече от всеки път мечтаем за дни, прекарани в извиване на пръсти в пясъка и къпане в солена вода.

Вместо типичните пясъчни места, осеяни с чадъри и тълпи от туристи, ние потърсихме места, за които може да се наложи да отидете малко по-далеч, само че които остават необикновено красиви и доста постоянно без тълпи. Това са най-хубавите плажове в света:

 

 Остров Бенгера, архипелаг Базаруто, Мозамбик

 



Отдалечен от предпазения архипелаг Базаруто край крайбрежията на южен Мозамбик, Бенгера е място, където пясъчните линии блестят като перла, а ноктести фламинго си проправят внимателен път през каналите. На малко корабоплаване с лодка на изток от град Виланкулос финият пясък тук е ограден от дълъг над 3 км коралов риф, а мигриращите гърбати и големи китови акули минават величествено в намерено море. В копринените води се намира най-голямата популация на дюгони в западната част на Индийския океан, а навътре в страната ще откриете скупчвания на крокодили и всевъзможни типове птици. Но най-хубавото от всичко е, че на острова има единствено няколко къщички, тъй че откакто туристите отпътуват, плажът ще бъде единствено за вас. Престой в andBeyond Benguerra Island, класно, само че скромно място за отдих на плажа.

 

 Playa Paraiso, Кайо Ларго дел Сур, Куба

 



 

Вероятно Плая Параисо, която се простира на дребен остров край южното крайбрежие на Куба, към момента наподобява по този начин, както през 1494 година, когато Христофор Колумб идва на Кайо Ларго по време на втората си експедиция до Новия свят. Пясъкът и кристалните води са девствени, а околните рифове оферират едни от най-хубавите благоприятни условия за гмуркане в Карибския басейн.

 

Топлите и спокойни води вършат плажа съвършен за гребци и плувци, а феновете на дивата природа би трябвало да се оглеждат за игуани и великански морски костенурки. Сянка обаче мъчно може да се откри, а нудистите се насочват към източния завършек на плажа - тъй че в случай че предпочитате да сте покрити, останете на запад.

 

 Пясъците на Уиг, остров Люис, Шотландия

 



 

Натоварен ден в Uig е, когато се появят двама души по едно и също време. Намира се на към 32 км западно от Сторноуей, на Атлантическото крайбрежие на Луис, което е раздирано от талази, и съставлява огромен, трагичен плаж, над който се извисяват кичести дюни и назъбени планини. Самият плаж е прочут с това, че на него са открити викингски шахматни фигури от 12-и век, направени от люспи на моржови зъби, само че той има доста повече преимущества от историята си. Околните цветни поляни на махайра разцъфват през юни, а големите пясъчни сектори без спиране са място за игра на феновете на кайт-бъги. Настанете се в селската къща от 19-и век Lews Castle.

 

Al Mughsail, Салала, Оман

 



 

В Ал Мугсаил има нещо като в " Лудия Макс ", с неговия непреклонен бял пясък, изсъхнали тамянови дървета и кинематографични дупки (особено впечатляващи през сезона на мусоните), които изригват на всеки няколко минути, раздрусват земята и изхвърлят морска вода с пронизителен тон. Плажът се простира на четири благи без спиране, ограден е от отвесни варовикови скали и е облян от блестяща тюркоазена вода, която от време на време може да бъде малко бурна.

 

Въпреки това това е отлично място, от което можете да наблюдавате риболовците, които ръководят обичайните лодки в намерено море; уловете ги на мръкване, с цел да извършите най-драматичните фотоси, когато те се обрисуват като силуети на фона на страховития омански залез.

 

 Luskentyre, Външни Хебриди

 



 

В края на лъкатушен път на бруленото от вятъра западно крайбрежие на остров Харис ще откриете нещо, което ще накара очите ви да настръхнат. Плажът Luskentyre е ослепително бяло леке, заобиколено от съвсем невъзможна лазурна вода. В безоблачен ден той е толкоз безупречно наследник, че може да ви е мъчно да повярвате, че въобще се намирате на плаж в Шотландия. Но без значение от парадоксалното тропическо чувство, най-красиво е, когато буреносни облаци с цвят на змиорки нахлуват и морето се трансформира в кремъчно, трансформирайки този трагичен пейзаж в злокобно монохромен.

 

6. Дюна дю Пилат, Франция

 



 

През топлите месеци най-високата пясъчна дюна в Европа, която се намира единствено на час път с кола от Бордо, е обгърната в непрекъсната, блестяща топлинна мъгла, която основава илюзията, че този просторен френски плаж е отрупан с блестящи съкровища. Пясъкът тук, който образува върхове с височина до 300 фута, е тънко надробен като прясно брашно и е съвършен за търкаляне на салами до кичестия атлантически бряг, с цел да се огледате в боровите гори зад плажа.

 

В околния залив Аркашон има километри плажове, които са подготвени за проучване, а наоколо ще откриете голям брой хижи, в които риболовците са разположили маси за продажба на стриди, пастет и скариди. Резервирайте нощувка в Les Sources de Caudalie, елегантно селско леговище.

 

 Плаж Ора, Индонезия

 



 

Със своята 37 000-километрова брегова линия (втората по дължина в света) Индонезия разполага с голям брой красиви плажове. Един от най-хубавите е Ора, сврян на северния бряг на едва популации остров Серам. Районът е прочут като Малките Малдиви на Индонезия поради ахатовите морета и плажовете с бяла захар, само че островът към момента резервира дивата си природа. Серам е ситуиран измежду няколко тектонични плочи, което значи, че околният пейзаж е доста разнороден - от буйни тропически гори с птици до планини, наподобяващи на людоеди.

 

Разположен надълбоко в сърцето на славния народен парк " Абел Тасман " в Нова Зеландия, хотел Awaroa е обкръжен от зеленината на локалните шубраци...

 

 Авароа, Южен остров, Нова Зеландия

 



 

Разположен надълбоко в сърцето на славния народен парк Абел Тасман в Нова Зеландия, Авароа е обкръжен от зелени като детелина локални шубраци и морета, които блестят като прясно издухано стъкло. Повечето гости идват тук или по вода - с каяци или дребни лодки, или пешком, с цел да обиколят тучните гори на парка. Той заема значимо място в сърцата на локалните поданици, които се сплотяват, с цел да финансират с обществени средства закупуването на частния плаж, когато той е разгласен за продажба през 2016 година, като по този метод дават на тази красива част от планетата прозвището " Народен плаж ".

 

Die Plaat, Природен резерват Уокър Бей, Южна Африка

 



 

Не се изненадвайте, в случай че от време на време видите южен кит, който се носи по брега в Die Plaat - извънредно красива пясъчна линия, оградена от скалисти варовикови възвишения покрай Херманус, столицата на китовете в Южна Африка. Тук на скалистия бряг се гушат пухкави тюлени, а земята е осеяна с големи перлени черупки от абалон. В тези брулени от вятъра пясъци се крие и история - на плажа се намира пещерата Клипгат, цялостна с прилепи пещера, в която преди 85 000 години са живели хора от късната среднокаменна ера (дръжте очите си нащрек - може даже да забележите антични принадлежности на земята). Настанете се в частния естествен резерват Гротбос, лодж с повърхност от 6 177 акра.

 

Гранд Анс, Гренада

 



 

В Гренада не липсват красиви плажове, само че спокойният и скътан Гранд Анс е един от най-хубавите. Намира се на 3,2 км от млечнобял пясък в западната, подветрена страна на острова, на малко разстояние с водно такси от столицата Сейнт Джордж, а над него се намират някои от най-хубавите хотели в Гренада. Тук няма да ви липсва нищо, без значение дали става дума за G&T с величина на гьобеци, пазарни сергии или морски кончета, които се носят към гмуркачите.

 

Плаж Хонопу, Кауай, Хавай

 



 

Единственият (законен) метод да стигнете до отдалечения Хонопу е по вода, което значи, че би трябвало да плувате от морска лодка или от прилежащия плаж Калалау, на четвърт миля (плавниците са задължителни). Но като се има поради, че оцветените в цвят кайен скали и гладките пясъци на това изолирано място са послужили за фон на филмите " Похитителите на изгубения ковчег " и " Кинг Конг ", пътуването си заслужава от кинематографична позиция. Тъй като долината е толкоз изолирана, се счита, че тя има и духовно значение и е служила за антично заравяне на локалните вождове. Пренощувайте в Grand Hyatt Kauai Resort and Spa - слънчево леговище.

 

 Залив Ким, остров Ахил, Ирландия

 



 

Пътят до залива Ким е прохладен, само че зашеметяващите гледки към скалите си заслужават. Този скътан залив на остров Ахил в графство Мейо е съвсем чужд за посетителите, само че чистите малахитови води и мекият пясък го трансформират в място, уместно за фамилии, а също по този начин и в отлично място без тълпи. Вземете със себе си бинокъл, с цел да наблюдавате акули, а през топлите месеци на паркинга ще видите стада от фургони за сладолед.

 

Факарава, Френска Полинезия

 



 

Със своята сбирка от леснодостъпни плажове с бял и розов пясък Факарава - един от най-големите атоли във Френска Полинезия - е едно от най-хубавите места за гмуркане с шнорхел в света, с непрекъснато топли води. Докато морето е леговище за редки риби, флуоресциращи корали и " стени " от акули, които минават покрай брега, непокътнатите плажове имат искания да се популяризират като ентусиазъм за синия интервал на Матис. През 1930 година художникът прекарва три месеца в близкия Таити и е удивен от безкрайната синева на лагуните.

 

Плаж Честърман, остров Ванкувър, Канада

 



 

Още една дива хубост - необятната линия равен пясък на Честърман, осеяна с големи дървени трупи и оградена от гора, цялостна с вълци, е известна измежду върлите сърфисти и вятърничавите разходки, когато приливът се отдръпне. Над него се намира фантастичната гостилница Wickaninnish Inn - атмосферно място, където можете да се подслоните и да се оглеждате за преминаващи морски видри, когато надвиснат буреносни облаци.

 

 Gantheaume Point, Брум, Западна Австралия

 



 

С фона на скали с цвят на шафран и с топлите води на Индийския океан, този недопечен плаж е един от най-красивите в южното полукълбо. Ако хвърлите взор към сините води, може да забележите на повърхността редки делфини, а по-късно се обърнете към остарялата кула на фара, с цел да видите гнездящите в рамката морски риби. Когато приливът е минимален, се откриват следи от динозаври на 125 милиона години, които са безупречно непокътнати в кехлибарената канара на рифа.

 

Снимки: Getty

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР