Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи

...
Има начин новият министър на енергетиката Румен Радев да направи
Коментари Харесай

Експерт за поскъпването на тока: Росен Христов направи всичко възможно да спре реформите, започнати на пазара

Има метод новият министър на енергетиката Румен Радев да направи по този начин, че по-евтиният ток да отива при потребителите. Това обаче е малко сложен проблем. Бившият министър Росен Христов се опита да омилостиви синдикатите и хората, които са ангажирани към „ Мариците ”. Тези тецове са неефективни отдавна и са скъпи като произвеждане. И преди много време трябваше да се откри дълготрайно решение по какъв начин да се оперира в естествен пазарен модел с тях. Това съобщи в студиото на Нова телевизия членът на УС на " Свободен енергиен пазар " Виктор Минчев, разяснявайки издадената заповед от някогашния длъжностен министър на енергетиката Росен Христов да бъде включено в допълнение количество електрическа енергия, създадена от Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ”, което ще оскъпи тока за битовите консуматори.

По думите проектите за енергиен преход са били стопирани поради политическото безвремие през последните години. „ Росен Христов направи всичко допустимо да спре и реверсира всички промени, които бяха стартирани на пазара. Но пазарът най-сетне самичък стигна до този миг – доста хора си инсталираха слънчеви панели и доста слънчеви централи излязоха на пазара. по този начин в обедните часове имаме нулеви цени. Тоест цената на свободния пазар сега е в пъти по-ниска, в сравнение с тази на Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ” и токът от тази централа е безусловно неконкурентен ”.

„ Колегите от КЕВР ме увериха, че цената на тока за крайния консуматор ще скочи за момента с 1 до 3 %. Това обаче ще продължава и тези сметки ще се подвигат, до момента в който не се откри трайно решение за Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 ”, акцентира Минчев.

И добави: „ Смея да настоявам, че ще ни излезе по-евтино да плащаме заплати на работещите в ТЕЦ-а, без той да работи действително ”.

Според Минчев сега токът, създаван от ТЕЦ-овете, е към три пъти по отношение на междинната пазарна цена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР