Има мораториум за нови молекулиСамо за последните три месеца преразходът

...
Има мораториум за нови молекулиСамо за последните три месеца преразходът
Коментари Харесай

31 млн. лв. преразход за лекарства вади НЗОК от резерва си

Има мораториум за нови молекули


Само за последните три месеца преразходът на НЗОК за медикаменти е с малко над 31 млн. лева над заложеното в бюджета за съответния интервал. Това излиза наяве от  стенограмата на последното съвещание на Надзорния съвет  на касата, на което беше признат бюджетът за здраве за 2018 година

“В нашия бюджет е очакван средномесечен разход за медикаменти от 61 млн. лева Това е за домашно лекуване. В последните три месеца средномесечният разход е 71 млн. лева (…) Ние тръгваме с недостиг на бюджета по този начин, както сме го одобрили, без да имаме поради новите молекули и от тях смъкваме 30 милиона. ” Това съобщи зам.-финансовият министър Кирил Ананиев по време на съвещанието.

Така общият разход за лекарства единствено за последните три месеца е в размер на 213 млн. лева Преразходът от тях – от 31 млн. лева ще бъде гарантиран със средства от запаса на касата,  които другояче бяха планувани за джипита, зъбни протези и лечебни заведения, взеха решение надзорниците. За сметка на това беше наложена възбрана за финансирането на нови действия, лечебни заведения и молекули на нови медикаменти, и беше направена промяна в разпределението на финансите за следващата година.

Междувременно в мнение до ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова от Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) обявиха, че “въведените през 2015 година предели доведоха до утежняване на финансовото положение на всички лечебни заведения. Финансовият резултат на лечебните заведения би трябвало да е резултат на активността им и желанията на пациентите, а не на авансово, административно избрани стойности ”. Въпреки че регистрират някои позитивни насоки, от НСЧБ разкритикуваха бюджет на НЗОК за 2018 година

930 хиляди лева за лечебниците в Ловеч, Враца и Видин


Финансова помощ избавя три лечебни заведения


Средствата са от преразпределение на пари

 Малко над 250 хиляди лева над авансово закрепения й бюджет ще получи видинската болница Малко над 250 хиляди лева над авансово закрепения й бюджет ще получи видинската болница „Св. Петка“.
Видинската болница “Св. Петка ” ще получи малко над 250 хиляди лева над авансово закрепения си бюджет. Парите са за осъществена активност през годината, оповестяват от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в града и са отпуснати след преразпределение на средства, утвърдено от Надзорния съвет на НЗОК  в средата на октомври. Очаква се сходна финансова помощ да получат и лечебните заведения във Враца и Ловеч – над 680 хиляди лева общо, откакто касата сама призна, че  лимитите им са били погрешно избрани.

Изплащането на надлимитните действия на трите лечебни заведения се наложи, поради тежкото финансово положение, в което се намират. Според финансовите доклади болничното заведение във Враца не е получила 239 хиляди лева за осъществена активност през зимните месеци, а тази във Видин – още толкоз. Отделно задълженията им се движат в диапазона 7-12 млн. лева и няма по какъв начин да бъдат изплатени без непозната помощ.

Парите за Враца и Ловеч се чака да са за сметка на новите служебни компютри и коли на НЗОК.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР