Има ли ненужни науки в образованието? Тази тема обсъдиха ученици,

...
Има ли ненужни науки в образованието? Тази тема обсъдиха ученици,
Коментари Харесай

„Ненужните науки: Хуманитарното знание срещу технократското оглупяване

Има ли ненужни науки в образованието? Тази тематика разискаха възпитаници, студенти, преподаватели и посетители в границите на полемиката „ Ненужните " науки: филантропичното познание против технократското оглупяване в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Преди полемиката проф. Ивайло Дичев от Софийския университет и проф. Антоний Тодоров от Нов български университет изнесоха лекции по тематиката, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Това е самодейност, която стартираме взаимно със Софийския университет, с Института за проучване на обществата и знанието при Българска академия на науките и Нов Български университет. Тематичният цикъл, с който започваме тази година се върти към метафората за боклука, тематиките за ненужното, непотребното, непотребното. Живеем в свят, запленен от технологиите и в действителност филантропичните науки наподобяват по-скучни и по-дистанцирани. Според нас те са доста нужни, тъй като основават сериозното мислене и опозицията сред технократското, филантропичните и обществените науки е привидна “, сподели за БГНЕС гл. ас. доктор Велислава Петрова от СУ.

Тя добави, че самодейността е въодушевена от френската традиция за осъществяване на обществени лекции и у нас те ще се организират под името „ Университет за всички “.

„ Целта ни е да отворим обществените и филантропичните науки към по-широка аудитория, с цел да сложим на спор тематики от публично значение и по този начин се надяваме да сближим хората, които нормално не се сближават “, разясни Петрова.

На разискването участва деветокласничката от 22-ро учебно заведение Ралица Велчева, която е уверена, че няма ненужни дисциплини, само че промените, които се вършат сега от Министерството на образованието са неефективни и има потребност от някаква действителна смяна.

„ В момента в нашата просветителна система затрупват учениците със ужасно доста информация, която те не могат да обработят. По този метод се затруднява развиването на ученика в дадена сфера “, съобщи момичето.

Такива лекции и полемики ще се организират всеки финален вторник на месеца, като идната ще бъде отдадена на медиите и подправените вести. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР