Има една много жалка (и от морална гледна точка позорна)

...
Има една много жалка (и от морална гледна точка позорна)
Коментари Харесай

Митовете за Русия са мъртви


Има една доста жалка (и от морална позиция позорна) дарба на човешката душeвност – да заглушаваш това, което приказва в теб твоята фундаментална свяст. Да не можеш да не виждаш това, което е станало оче-видно, да не можеш да не чуваш това, което съвестта безапелационно ти свидетелства (защото тя е, както споделят, Божият глас в теб, и ти нямаш власт да го накараш да млъкне) и все пак, все пак да се опитваш да го отричаш. Това води до морална нервност, до безсилна гняв срещу… самата реалност и най-много, против теб самия, пред който, макар желанието си се оказваш безпомощен.

Мисля, че точно в това – в същността си – тъпо положение се намират сега доста от нашенските путинофили, русофили, европо-мразници, или както и да решим да ги назовем.

Срути се, гръмовито се срути архимитът за „ положителната “, за „ антифашистката “, за „ освободителната “, за „ християнската “, за „ духовната “ Русия .

С един размах го срути обезумелият Путин – срути го за години, години напред.

Престъплението, което извърши и продължава да прави, никой в света не може да отхвърли. Защото Путин безусловно се вмъкна в кожата на Хитлер , откакто – окупирал Крим, Донбас и Луганск (както преди време Хитлер Судетския кулоар в Чехословакия) нахлу в Украйна, с цел да я завладее с „ блицкриг “, както предшественикът му – цяла Чехословакия и Полша. Така за дни изпепели цялата десетилетно поддържана легендарика за Русия като „ избавила света от нацизма “. Пред лицето на залелите света фрагменти с разрушени жилищни здания и превърнати в руини градове на Украйна, на трупове на деца, на колони от нещастни бягащи дами и старци, идиотското му „ съчинение “, че е тръгнал да „ денацифицира “ тази страна, се трансформира в умопомрачително саморазобличение. Накрай – опасността с световна нуклеарна война и необятно тиражираното му изречение „ Защо ни е изобщо светът, в случай че в него няма да я има („ великата “) Русия “, безусловно сложи тази „ велика “ страна в позицията на апокалиптичен звяр.

От деня на нахлуването и активизирането на нуклеарното копче, Русия, за която нейните метафизични фенове повтаряха (с сантименталните думи на Райнер-Мария Рилке), че „ граничела с Бога “ – сложи себе си на границата с… пъкъла и Путин пъхна ключа за всеобщото заличаване в ключалката му, сложи Русия вратар на „ бездните сатанини “, където тя стои и сега. Отведнъж от „ съхранителка на християнските полезности “ Русия се трансформира в Каин, братоубиеца, изпращайки синовете си да избиват своите братя в Украйна. Оказа се, че Русия не е страната на „ великия Достоевски “, въплътил „ безграничната съветска състрадателност “, а – най-малко от 1991 година (когато се срути истукана на нейното комунистическо „ великолепие “) е изпълвала себе си с „ бесовете “ на Ставрогин и с духа на Смердяков, до момента в който е гангренясала изцяло в главата на Путин.

И ето: в същата мяра, в която това стана невероятно да бъде скривано, в която стана явно за целия свят – по законите на правдата стартира да се разкрива достоверният облик на оклеветяваните, на нападнатите и отстояващи земята и домовете си украинци. Довчерашният „ шоумен “ Зеленски израсна до рязък сърцата на света оратор, заклеймяваната „ разколническа “ Православна черква на Украйна се разкри като същинското християнско сърце на този народ, като прикани майките на пленените съветски бойци да дойдат в нападнатата от тях страна, гарантирайки, че ще върне синовете им живи и здрави.

Какъв „ нацизъм “, каква „ бандеровщина “? Само доскоро „ разложеният “ от „ потребителската си просвета “, от „ джендър-идеологиите “, от „ глупавата политкоректност “, от антихристиянския секуларизъм и егоцентричност Запад се завърна в позицията си на цивилизацията, изправила се сплотено против Путиновото безчовечие. Защото се оказа, че е цивилизацията , а „ спасяващата “ я Русия е апокалиптичния звяр.

Всичко това, дублирам, стана явно и нашенските путинофили, русофили и европо-мразници също го виждат, също го схващат, също имат свяст за него. Имат и ето – тъкмо това ги вбесява. Вбесява ги самото това, че не могат да не го виждат, не могат да го отхвърлят. Но ето за какво в тях през днешния ден се задейства онази позорна дарба на човешката душeвност, която загатнах първоначално. Способността истеричаво да закрещиш на света, желаейки да надкрещиш… самия себе си – с цел да запазиш довчерашните си идоли и уплахи, макар че те са се разлетели в прах; да викаш името на Русия и на Путин, тъй като в действителност, ужасно те е гняв на Русия и Путин.

Това – дано го кажа най-после – видях аз и в онази ревяща навалица, въоръжена с съветски байраци, изкачила се на Шипка за 3-и март, крещяща „ НАТО вън “ , „ предатели “ и така нататък Мои познати бяха потресени и уплашени от тази панорама. Видяха в нея рискови вероятности за бъдещето. Аз обаче си мисля, че това беше истеричния опит за пределно само-надвикване на изумените от самия Путин и неговата Русия путинофили и русофили. И тъй като никой не може да надвика самия себе си, след тазгодишния „ шипченски “ ексцес, уверен съм, на тези хора им следва единствено дълга морална меланхолия.

*Проф. дфн Калин Янакиев е учител във Философския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за проучвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Автор на книгите: „ Древногръцката просвета – проблеми на философията и митологията “ (1988); „ Религиозно-философски размисли “ (1994); „ Философски опити върху самотата и вярата “ (1996); „ Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие “ (1998); „ Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието “ (2002); „ Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението “ (2005); „ Светът на Средновековието “ (2012); „ Res Vitae. Res Publicae. Философски и философско-политически етюди от християнска вероятност “ (2012); „ Европа. Паметта. Църквата. Политико-исторически и духовни мемоари “ (2015); „ Христовата жертва, Евхаристията и Църквата “ (2017); „ Историята и нейните „ апокалипсиси “. Предизвикателството на безконечния пъкъл “ (2018); „ Бог е с нас. Християнски слова и размишления “ (2018); „ Политико-исторически полемики. Европа, Русия, България, Съвременността “ (2019); „ Метафизика на личността. Християнски вероятности “ (2020). През 2015 година е постриган за иподякон на БПЦ. През 2016 година излезе юбилеен алманах с проучвания в чест на проф. Калин Янакиев „ Christianitas, Historia, Metaphysica “.

**Публикуваме публикацията от Портал Култура
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР