Има един ден в годината, в който България изглежда така,

...
Има един ден в годината, в който България изглежда така,
Коментари Харесай

Радев: На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език, нека го изговаряме с любов

" Има един ден в годината, в който България наподобява по този начин, както мнозина желаеме да я забележим. Има един празник, за който не спорим. В деня на светите братя Кирил и Методий зарязваме злободневните полемики, пози и трофеи. Крачим дружно в шествията – студенти и учени, млади и остарели. В безбрежното поле на науката и културата цялостен живот си оставяме възпитаници. На 24 май всички сме деца. Спомняме си какви сме били, желае ни се да сме като тях – непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни създали хора ". Това съобщи президентът Румен Радев в слово по случай 24 май.

" От България потеглят значими културни процеси в Европа – българската писменост, славянската словесност и богослужебна традиция, богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние българите сме неделима част от Европа, не по благосклонност, а по принос. Не за услуги, а поради заслуги. Днес ние би трябвало да се гордеем с това ", съобщи Радев.

" На 24 май всички българи имаме мотив да почувстваме уюта на нашия роден език, в него се завръщаме като собствен дом, даже когато сме сами в мислите си или надалеч от родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее посредством нас. Всички дружно подреждаме този единствен общ дом. Нека бдим над него, дано го изговаряме с обич и не пилеем думите. Нека честитим историческия триумф на писателя Георги Господинов. Това е освен самопризнание за българският език, просвета и култура, само че един прелестен подарък за днешния празник. За първи път виждам толкоз хора, излезли да почетат празника. Убеден съм, че духовният напредък, който залива българските улици и площади през днешния ден, е залогът, че като народ ще надмогнем всяко тествания ", сподели още президентът.
https://www.facebook.com/novinite.bnt/videos/248369271173661/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР