„Има държави като Република Северна Македония, където индивидуалните права се

...
„Има държави като Република Северна Македония, където индивидуалните права се
Коментари Харесай

Премиерът Ковачевски: Българите в Македония могат да поискат да бъдат включени в Конституцията, но тя се отваря преди присъединяването към ЕС

„ Има страни като Република Северна Македония, където самостоятелните права се упражняват групово, българите в Македония могат да търсят включване в Конституцията. Но това може да се случи, когато Конституцията бъде отворена преди присъединението към Европейски Съюз “, сподели министър председателят Димитър Ковачевски на взаимна конференция с българския си сътрудник Кирил Петков в София, оповестява електронното издание

„ В нашата Конституция, с изключение на македонския народ, има и албански народ и други, които съставляват другите общности, които са част от Конституцията и обикновено, в случай че други жители в страната се самоопределят по различен метод и могат да изискат да бъдат част от Конституцията на РСМ “, изясни Ковачевски, отговаряйки на журналистически въпрос.

Той добави, че това е развой, който минава през конституционни промени с няколко стъпки, в които вземат участие няколко институции.

„ Ако това се случи, а е обикновено да се случи такова нещо по пътя на една страна към Европейски Съюз, тогава се отваря Конституцията, с цел да се вършат и други промени. „ Тогава посредством този развой тези въпроси сигурно ще бъдат обхванати въз основа на настояванията на жителите “, сподели Ковачевски.

На общата конференция двамата министър председатели споделиха, че са удовлетворени от първата взаимна работа на работните групи, чийто резултат е подписването на трите меморандума.

За премиера Ковачевски критерият за триумф по политическите въпроси, е дали ще съумеят да реализираме съглашение в разговора и да проведем първата междуправителствена конференция в обозримо бъдеще.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР