Илюстрация Увеличаване Смаляване Преди няколко години в списание Nature публикуваха

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Преди няколко години в списание Nature публикуваха
Коментари Харесай

Capodimonte di tutti capi

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" Преди няколко години в списание Nature разгласиха резултати от ДНК на шимпанзе, което се оказа, че съответствува с човешките гени 98%. Това за следващ път ме накара да се замисля върху въпроса, който философите си слагат от епохи – какво ни прави хора? Какво ни разграничава от животните ", споделя невроложката Лаура Боси.

Така тя изяснява избора си на картини в залата, която й е поверенa да курира в неаполския музей " Каподимонте ". Освен нея куратори са още деветима експерти в разнообразни области: от ландшафтен проектант до производител на джелато и диригент, които са поканени да вземат участие в плана Carta Bianca. Даден им е " картбланш " да си изберат от 47 000 творби на изкуството: от Караваджо до Анди Уорхол, от Средновековието до наши дни, с цел да курират по една зала всеки. Те сами задават тематиката, единственото изискване е да обяснат избора си.

С плана Carta Bianca дворецът на Бурбоните от 1758 година, който е кацнал на върха на хълма над Неапол и гледа към Везувий и морето, се трансформира в съвременен музей, даващ шир на въображението и интерпретациите. Концепцията за музейна експозиция от дълго време се премисля и през ХХI век е на първо място прекарване и полемика (повече по тематиката ще прочетете в един от идващите броеве на " Капитал " - бел. ред.).

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Именно по тази причина от Лувъра поканиха преди години италианския публицист Умберто Еко да курира поредност от изложения и точно по тази причина " Музеят на невиността ", основан от турския публицист Орхан Памук в старинна къща в Истанбул, завоюва премия на европейските музеи за 2014 година Така и в Carta Bianca необремененият взор на специалисти от напълно разнообразни области им оказва помощ да видят разговори сред творби, отделечени няколко века във времето.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Въпреки че не всички са съгласни с този метод. Единият от участниците - Джулио Паолини от Генуа, който се занимава с концептуално изкуство, споделя: " Доброволно се отхвърлям да предпочитам измежду множеството съвършени произведения, от които могат да се родят непредвидени " разговори ". За мен беше мъчително да се откажа от опцията да създадем собствен персонален музей, само че го направих, тъй като желая да покажа безспорното изкуство. " Това, което основава Джулио Паолини в своята стая, е бяла стена с прожектори и два наблюдаващи макета на мъже с дупка на мястото за лице, зад които могат да застанат посетителите.

Световноизвестният диригент Рикардо Мути, който дирижира Лондонската филхармония и оркестъра на Филаделфия, бил е основен диригент на " Ла канара ", а сега дирижира Симфоничния оркестър в Чикаго, слага единствено една картина в своята зала. Избраната от него " Разпъването на Христос " на Мазачо е в цялостна мрачевина и на черен декор, с цел да може да изгрее цялото й величие. Диригентът несъмнено схваща от сцена и по какъв начин да сътвори този резултат. " В картината Дева Мария и св. Йоан са някак си статични, само че Мария Магдалена е толкоз жива, все едно идва от различен свят и съблазнява гледащия. "

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

В контрастност залата на икономиста и притежател на дванадесет заводи за пакетиране на сладолед Джанфранко д`Амато изобилства от картини и предмети. Избраните от него тематики са прочувствени: родителство, обич, болежка, както и историята на обичания му град Неапол. В курираната от него галерия има произведения от античността до съвремието като фотографиите на Мимо Джодис.

Ако се уморите от изкуство или се притеснявате от " Синдрома на Стендал " (реално положение, при което след предозиране с изкуство е допустимо да се появят световъртеж, сърцетуптене и даже халюцинации - бел. авт.), влезте в залата, курирана от ландшафтния проектант Паоло Пейроне.

Гледката към величествения Везувий е в центъра на експозицията. Вулканът, рамкиран от прозореца, е заобиколен от картини, правени през вековете, на същия този пейзаж. " В разгара на лятото желаех да избера основно художници, които са рисували вековни гори и дебели сенки, тъй като средиземноморските паркове би трябвало да бъдат залесявани с дървета, които хвърлят съществени сенки, до момента в който в Централна и Северна Европа могат да си разрешат рехави корони. "

Останалите зали са оставени на въображението на Джулиана Бруно – професор по образни изкуства в Харвард, Марк Фумароли – историк от френската Академия на науките, Мариела Пандолфи – антроположка от Монреал, Виторио Сгарби – арт критик и публицист, и актьора Франческо Везоли.

Първоначално изложбата Carta Bianca трябваше да продължи до 17 юни, само че поради несекващия международен интерес ще остане в музея " Каподимонте " до 9 декември.

Постоянните експозиции в двореца, издигнат от Карл ІII, крал на Неапол и Сицилия, също не са за изпускане – тук е сбирката на пармските херцози Фарнезе, сбирка Борджия, гоблени, порцелан на Мария-Амалия Саксонска и други Сред най-интересните и скъпи са картините на европейски художници от Средновековието и Ренесанса: Симоне Мартини, Мазачо, Андреа Мантеня, Сандро Ботичели, Тициан, Караваджо, както и Рембранд, Албрехт Дюрер. Последният етаж е отдаден на ХХ и ХХI век, където е известният " Везувий " на Анди Уорхол.

Паркът към двореца е необятен, с задоволително сянка, шадраван с костенурки и възхитителна панорама, която работи като глътка чист въздух след тесните улици на исторически Неапол. Оттук се виждат морето, Везувий, градът. Кафенето не е за препоръчване – в случай че сте си мислели, че в Италия е невероятно да ядете неприятна пица и да пиете неприятно кафе, в музея " Каподимонте " ви чака огромно отчаяние. Нашият съвет е да се заредите с храна и просеко като за пикник и да се възползвате от прохладния парк.

За най-актуалните цени на билети, понижения, работно време, както и с кои рейсове да изкачите хълма от центъра на Неапол: www.museocapodimonte.beniculturali.it
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР