Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване ТранспортНово гориво и автономни камиониХристо Христов,

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване ТранспортНово гориво и автономни камиониХристо Христов,
Коментари Харесай

Следващите 10

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Транспорт
Ново гориво и самостоятелни камиони
Христо Христов, управител и притежател на " Дискордиа "

В 10-годишен небосвод в превоза все по-голяма роля ще стартират да играят различните горива и самостоятелните коли, които ще се появят първо в най-високо развитите пазари като Съединени американски щати, скандинавските страни, Германия, Бенелюкс, както и в затворени обекти като кариери, пристанища. В България навлизането им няма да е в обозримо бъдеще заради неналичието на нужната инфраструктура за ръководство на камиона. Автономните коли ще би трябвало да минат през дълъг и муден развой на развиване – софтуерно, инфраструктурно и регулационно.

При различните горива към момента никой не може да каже какво ще се наложи. Не мисля, че това ще е газта, защото тя не предлага цялостно решение на екологичния въпрос. Най-добрите електрически автомобили пък към момента изминават по към 500 км, преди да би трябвало да презаредят. Един тежкотоварен камион с контейнер 1000 литра изминава 3000 км с едно зареждане. Най-добрият вид са водородните мотори, само че към момента са скъпи.
Докато навлизат самостоятелните коли, на пазара ще продължи да се усилва дефицитът от интернационалните водачи. Надеждите са, че изискванията за импорт на служащи ще се облекчат.

Заради пакета " Мобилност " фирмите ще стартират да усъвършенстват активността и процесите. Броят на компаниите ще намалее, като с цел да се отговори на новите условия, ще се усилят разноските, само че приходите няма незабавно да се вдигнат и това ще донесе усложнения за част от бизнеса. Пакетът " Мобилност " ще притегли положителния бизнес от Източна в Западна Европа. Ще има релокиране на транспортни компании в разнообразни точки в Европа, като компании от Източна Европа ще отворят офиси в Западна Европа. Не чакам взрив на западните превозвачи, мощните компании ще останат на източни европейци. Индустрия
Производството ще е по-дигитално и роботизирано
Марсел ван дер Хук, изпълнителен шеф на " АББ България "

Компанията ни от ден на ден върви към това да се трансформира в пионер в региона на електрификацията, задвижването, роботиката и индустриалната автоматизация. Очаквам вложенията да продължат да нарастват и да оказват помощ на клиентите ни да станат или да продължат да бъдат водачи в своята сфера.

Смятам, че както нашата компания, по този начин и цялата ни промишленост ще става все по-дигитална и обвързвана. Дори сега ние управляваме и поддържаме фотоволтаични съоръжения и зарядни станции за електрически коли отдалечено от офиса си. Разполагаме с от ден на ден процесни данни от клиентите си, които може да се употребяват за отбягване на огромни непредвидими проблеми и непланови прекъсвания в доста промишлености. На базата на наличните данни можем да следим положението на инсталациите и да предвиждаме по кое време има потребност от поддръжка, с цел да се избегнат спиранията.

Развитието на свързаността и дигитализацията ще разреши на хората да се концентрират върху това, което е значимо за техния бизнес и живот, и все по-често да заобикалят " пожарни " обстановки. Ежедневният живот на хората ще бъде насочен към все по-модерен превоз като споделено пътешестване, ефикасен публичен превоз, електрическа подвижност и така нататък

В съпоставяне с момента цифровите умения несъмнено ще бъдат по-търсени в близко бъдеще. Много по-важни ще бъдат уменията за връзка и за ръководство на времето, с цел да могат хората да се оправят с натоварената си стратегия. По мое мнение лидерските умения също ще имат голямо значение.

Специално АВВ ще има потребност от хора с механически умения и експертни знания, с цел да продължи да развива нововъведенията си. Смятам също, че тежката механична работа все по-често ще бъде заменяна от роботи. Двигател на това ще бъдат освен растящите трудови разноски, само че и условията за сигурност и качество, както и желанието на фирмите да задържат чиновниците си. Производствените предприятия постоянно имат " проблематични места " - там, където има повече проблеми с качеството, текучество, произшествия и така нататък Именно на такива места автоматизацията постоянно е положително решение.

Не мисля, че клиентите ни ще бъдат доста по-различни след 5 или 10 години. Ние работим в областта на строителството, промишлеността и публичните услуги, а хората ще продължат да имат потребност от жилища, артикули от промишлеността и от ден на ден електричество. Вероятно обаче ще се промени методът, по който те купуват, и той ще стане по-дигитален. Финтех
Превод на пари през гласов помощник и заплащане на бензиностанция през система за различаване
Константин Джелебов, съосновател на мобилния портфейл phyre

След пет до 10 години финансовите технологии ще са толкоз всеобщи, че няма да има разлики сред класическите банки и финтех фирмите. По-скоро ще са станали едно. Самите банки ще са се трансформирали във финтех компании и няма да остане институция, която да не разчита на технологиите, в случай че щете даже и по регулаторни аргументи, тъй като това ще улеснява отчетността.

Кешът ще продължи да е все по-малко употребен от потребителите поради удобството и сигурността на цифровите заплащания, а картовите системи и QR кодовете ще бъдат конкурирани от други способи на разплащания. За това ще допринесат развиването на интернет на нещата и 5G технологиите, които ще създадат по този начин, че да имаме достъп до сметките си от доста на брой точки. Например ще мога да преведа пари на непосредствен с гласова команда през Alexa, до момента в който подготвям вечерята у дома, или да мина през бензиностанцията и да заредя, без да слизам от колата, тъй като системите на изхода ще ме разпознаят, че съм аз.

Очаквам огромни промени при кредитните артикули, тъй като сега единствената индивидуализация, която имаме като консуматори, е в изискванията по кредитната карта и при тегленето на ипотека. Но към този момент има толкоз доста данни, че офертата към всеки може да е неповторима, такава, която не ме натоварва. Предполагам, че банките ще интегрират и peer-to-peer платформи, които дават опция за реализиране на по-висока рентабилност от вложения, защото потребителите от ден на ден осъзнават нуждата от различни способи за ръководство на парите им, още повече имайки поради несигурността на пенсионните системи.

Със сигурност хората ще стартират да схващат доста повече от своите персонални финанси, тъй като в случай че в този момент единственият ти допир с банката е бил да идеш да внесеш пари и след това да ги изтеглиш на каса или от банкомат, заради което не си заинтересуван да схванеш по какъв начин работят нещата, то когато банката е към този момент в джоба ти и ти всеки ден си взаимодействаш с нея по някакъв метод, ще виждаш по какъв начин работят парите ти, какво в действителност става с тях, защо ти се взимат такси. Тогава ще виждаш добавената стойност, която другите институции оферират, и това ще те ориентира на коя да станеш клиент.

Друга смяна, която към този момент виждаме да се случва, идва около фирмите с огромна потребителска или служителска база, които ще оферират финансови услуги вътре в екосистемата си. Например Uber, която има доста водачи, а с това има и обилни разноски, с цел да им превежда направените суми, вкарва UberMoney. Или WallMart, които оферират опция на клиентите си да не теглят бързи заеми, с цел да изкарат до края на месеца, а да пазарят на заем в магазина, с което хем им икономисва високите лихви, хем самата компания капитализира от потребителската си база и свободния паричен поток.

В момента светът на технологиите се намира на подобен стадий, в който бурният интервал на напредък свърши и всички се питат по кое време ще пристигна рецесията и кой ще повлече крайник. Може да е финтех компания, може да е софтуерна. Независимо от кое място ще пристигна, резултатът, който чакам от това, е светът да се посъбуди и в последна сметка да се отсеят фирмите, които имат явен път към облагата. Защото огромният риск сега идва от компании, които в устрема им да порастват бързо търпят огромни загуби и, притиснати от съперниците си, вършат неточности.

Макар да е мъчно за поверие, аз съм оптимист, че от нашия район може да излезе компания еднорог във финансите. Големите компликации през това идват от неналичието на рисков капитал в задоволително огромен размер и фрагментацията на европейския пазар.

Ние може да си мислим, че той е обединен, само че не е - това са 24 разнообразни езика, култури и специфики в регулациите, макар общата правна рамка. Автомобили и програмен продукт
Автономните технологии ще се употребяват по автомагистралите, в града ще кара потребителят
Иван Михайлов, шеф на " Вистеон електроникс България "

Ако гледаме към 2030 година, има няколко аспекта в автоиндустрията, които към този момент са се оформили. На първо място са новите софтуерни компании и стартъпи, някои от които още не познаваме, които напълно трансформират модела в бранша.

Самият автомобил търпи супертрансформация с хибридните технологии и електрическата подвижност. От 2020-2021 година към този момент няма да има коли без вградена интернет връзка, което ще води до шерване на от ден на ден информация. С навлизането на 5G ще приказваме от ден на ден и за самостоятелни технологии, които водят със себе си две обособени посоки - киберсигурността и свързаността. В колата ще бъдат интегрирани все по-мощни компютри и изчислителна мощност, даващи опция за нова графична среда вътре в кокпита - не просто екран на кормилото, а симулирана действителност на стъклата и другите повърхности. Тези нововъведения ще обосновят и нашите разработки - в кабината ще вграждаме напълно нови решения - от средства за релаксация по време на пътешестване до мобилен офис. Всичко това ще изисква нови операционни системи и облачни решения.

Според мен към 2030 година още няма да има цялостно нахлуване на електромобилността, а ще приказваме още за хибриди. Също по този начин самостоятелните технологии ще се употребяват повече по автомагистралите, до момента в който в града ще продължи да кара потребителят - на някои аутобани пък ще има ленти единствено за асистирано шофиране. За да обобщя - към 2030 година към този момент ще приказваме за напълно нови екосистеми от съставни елементи и свързани технологии, които ще движат автомобила на бъдещето. Телевизията
Местна, платена, през телефона
Павел Станчев, изпълнителен шеф на унгарската TV2, с опит в доста медийни групи като bTV, " Нова тв ", RTL, HBO и други

И през идната година заглавието на песента There’s no business like show business ( " Няма бизнес като шоубизнеса " - бел. ред.), написана в далечната 1946-a, ще звучи настоящо.

Телевизията ще остане най-популярната медиа, с която ще израстват нови генерации. Телефонът ще измества тв приемника като притежател, само че най-гледаното видеосъдържание ще продължи да се прави с гения и опита на хората, които го основават и през днешния ден: телевизионните експерти, продуцентите, сценаристите и водещите, публицистите.

Pay-TV стрийминг платформите ще доближат своя пик, както преди време HBO, защото продуктът им е елитарен и няма да завладее всеобщата публика с нейната местна специфичност, въпреки и огромните играчи да се опитат да разширят пенетрацията си (покритието си - бел. ред.) посредством закупуването на локални стратегии и спорт. Ще има фрагментиране, а по-късно консолидация на платформите.

Живите излъчвания ще продължат да бъдат най-гледаните - новините, огромните развлекателни формати.

Съдържанието ще бъде все по-местно, само че ще има и висококачествена нереалност, която ще пътува по света, по образеца на американските шлагери, а в по-ново време - и на турските, корейските или испанските сериали.

Рекламната промишленост ще търси все по-точните данни и таргетиране на аудиторията. В това отношение безплатните стрийминг платформи на малките екрани с catch-up (отложено гледане - бел. ред.) и stacking (складиране на излъчени сезони от сериали) ще бъдат най-хубавото им средство, изключително с предлагането на адресирана телевизия, която ще се постанова от ден на ден.

Опитът на телекомите да станат производители на телевизионно наличие няма да приключи с триумф, само че някои от тях могат да станат сполучливи финансови вложители, стига да не постановат личните си модели в малкия екран.

След медийните колоси оттатък океана и западноевропейските групи, които се консолидират, локалният капитал ще бъде все по-доминиращ. В новото десетилетие ще забележим и настъпването на вложители от други географски ширини - най-много от Китай и от арабския свят, за какво не и от Централна Европа. Горива
Преход към полутечен газ, биогорива, водород и е-автомобили
Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на " Шел България "

Живеем във време, в което световната енергийна система се трансформира непрестанно и това ще продължи и през идващите 5-10 години. Ще бъде в действие както за Европа, по този начин и за България. Промените ще бъдат движени главно от два фактора - задачата за реализиране на нулеви чисти излъчвания в Европа до 2050 година и новите потребности и упования на клиентите във връзка с улеснение, качество, цифровизация и обслужване.

Нулевите чисти излъчвания в Европа до 2050 година ще изискват промени като прекосяване от обичайните горива, които при изгарянеотделят парникови газове в атмосферата, към горива, които отделят доста по-ниски междинни равнища. Ще бъде нужен микс от разнообразни енергийни решения – наред с енергийно по-ефективните обичайни горива като бензин и дизел от ден на ден ще станем очевидци на преход към нисковъглеродни горива или възобновими енергийни източници като полутечен природен газ (LNG), биогорива, водород и електрически транспортни средства. Това е региона, в която Shell като снабдител може да играе значима роля. То е и в сходство с нашата упоритост да понижим водородния отпечатък на енергийните артикули, които ние продаваме, с 50% до 2050 година

Ще бъдем очевидци на нараснала приложимост на разнообразни типове електрически транспортни средства и усъвършенстван достъп до многообразие от разновидности за зареждане. Това включва общоприети умни зарядни станции, подобаващи за хората, зареждащи през нощта в домовете си или през работно време. Друг вид могат да бъдат бързозарядни станции за водачите на път, които се нуждаят от презареждане.

Изменението на микса от енергийни артикули в енергийната система е от основно значение за прехода към нисковъглеродна система. Осъществяването на тази промяна обаче не е въпрос единствено на предложение, само че и на търсене. Голяма част от търсенето се свежда до избора на обособения консуматор, само че зависи и от държавното управление, което би трябвало да предложи добре уравновесени налози и тласъци, с цел да окуражи нисковъглеродните решения.

Променящите се потребности и упования на клиентите ще трансформират комерсиалните обекти, които ще се трансфорат по-скоро в дестинация, в сравнение с просто в място, на което се зарежда. Дали ще стопират за качествено кафе и сандвич, или с цел да се снабдят с артикули за вечеря, хората ще посещават комерсиалните комплекси, с цел да се възползват оптимално от услугите, които им се оферират в забързаното им ежедневие. Различни мобилни приложения ще оказват помощ на клиентите да възнамеряват спирките си по пътя, да заплащат през телефона си и да ръководят точките си от лоялни стратегии. Ще се ползват от ден на ден и повече нововъведения за да се усъвършенства обслужването. Тези промени са за положително и са неизбежни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР