Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Деспасито тук звучи в джаз вариант.

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Деспасито тук звучи в джаз вариант.
Коментари Харесай

Брюксел преди Коледа

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
" Деспасито " тук звучи в джаз вид. Чистотата е на респект. Колекционирането на винтидж предмети – обичано занимание. Шоколадът – фетиш. Въпреки чиновническия имидж, терористичните офанзиви и митингите, а и скорошната вест, че е укритие на отстранения каталунски водач Пучдемон, белгийската столица е сериозен претендент за вашето сърце.Брюксел е дом на 5000 дипломати (по този индикатор се конкурира единствено с Вашингтон) и на още милион и двеста хиляди симпатични жители. Градът е пионер в доста връзки. Тук през 1763 година е отворено първото казино (La Redoute). Измислени са Индексът за телесна маса, Теорията за Големия гърмеж, саксофонът, пластмасата, противозачатъчното хапче, крикетът и ролерите. А през 1929 година на Rue Keyenveld 48 се ражда актрисата Одри Хепбърн.

Обратно в сегашното, Белгия продължава да е отличник – по най-вече крепости и заведения за хранене на квадратен километър. Страната е водещият международен експортьор на билярдни топки, а автомагистралите й се виждат от Луната, толкоз добре осветени са те. В момента грейнал е и Големият площад (Grand Place). Най-вече поради Коледния базар, който отвори порти на 24 ноември и ще посреща локалните поданици и туристите до 31 декември. Но със своите 2000 магазина за шоколад, Белгия чества целогодишно. Най-голямата фабрика за шоколад е в Източна Фландрия. 332 компании създават 220 000 тона шоколад и дават работа на 11 900 души. Оборотът е 5 милиарда евро годишно. Един белгиец гълтам приблизително 6 кг шоколад за 12 месеца.

Статистиката е обяснима. Във всеки магазин за шоколад, изключително в региона на Големия площад (Grand-Place), посетителите биват обилно гощавани с огромни части и необикновено положителни предложения – да вземем за пример микс от 6 кутии за 9,90 евро. Дори самата Мадона счита, че " кутията шоколадови бонбони е по-добра и от секс, стига, несъмнено, шоколадът да е белгийски ". Балансиран, не прекомерно горчив, нито натрапчиво сладостен. Зърната му са смлени толкоз ситно, че чувството върху небцето е като за естествена коприна или кадифе. Кралски усет.

Белгия е световноизвестна и с пържените картофки (pommes frites). Най-добрите се ядат на крайник пред един food truck в Европейския квартал, а наоколо, разумно, има Банка за бира. Местните изпиват по 150 литра бира на година. Видовете са над 1000, само че най-популярната е Chimay (Notre-Dame de Scourmont). В заведение Le Cercueil ( " Ковчегът " ) ще ви я поднесат в халба във формата на череп. Барът се появява на бял свят през 1974 година, откакто филмът " Екзорсистът " става шлагер. Бира в композиция с неонови светлини има и в Delirium Café . Предпочитано от студентите, това място предлага 2000 типа питие, изредени в меню като учебник по математика.

Белгийците обичат да комбинират бирата с телешко. Но употребяват и доста морски блага. Добре приготвени са те в L’Atelier на улица " Франклин " – тогавашна винарна с голяма метрова тераса. Заведението е покрай постройката на Европейската комисия.

Ресторант Madou`s Folie е друго предложено място, което залага на био продуктите и slow food философията и най-вече се гордее със своето тристепенно фоа-гра и кадифена шоколадова торта. В случай че не държите да се придържате към локалната кухня непременно, безусловно идете във Foro Romano - не инцидентно заведението е в гида на Michelin от 2011 година до момента. Менюто се обновява всеки месец, а в събота има гастрономическа вечер. В допълнение ресторантът разполага с превъзходна винарска маза с над 100 разнообразни етикета.

Илюстрация
Асансьорът, който свързва двете елементи на града. Може да го вземете от площада на Съдебната палата и да стигнете до региона с антикварните магазини.

Увеличаване

Асансьорът, който свързва двете елементи на града. Може да го вземете от площада на Съдебната палата и да стигнете до региона с антикварните магазини.

[Shutterstock] Смаляване

Колкото и изискана да е конкуренцията за вашето небце, не забравяйте белгийските гофрети (на символичната цена от 1 евро). В Брюксел има специфични работилници за вафлите, както още ги назовават. Курсът е 90-минутен, води се на британски, френски, испански, португалски. Провежда се всеки ден, местата са лимитирани, по тази причина резервациията е наложителна. Началото е в 15:15 ч. в туристическия информативен център на " Гран плас ". Помислено е даже за веганите, за които се организира специфичен курс.

Магазин Dille & Kamille на Rue Jean Stas е парадайс за феновете на домашни използва. Тук ще намерите невероятни принадлежности за къщата и градината, които, като се изключи че са на напълно рационални цени, са направени от екологично чисти материали. Разнообразието от дървени и плетени играчки за Коледа също е голямо.

Белгийските деца са късметлии. Те имат две Коледи. Първата е Празникът Свети Никола на 6 декември. Те получават дарове и нормално - среща със Свети Никола в някой от локалните молове. На Бъдни вечер фамилията се събира дружно на празничната софра и за повторно отбелязва празника. Децата още веднъж получават дарове, само че този път главно облекла.

Тук човек научава, че симпатичните смърфове са белгийско, а не френско създание. В Белгия те са издигнати в фетиш и си имат личен музей. На особена респект е и анимационният воин Тинтин. Графит с него е една от символичните спирки на по този начин наречения Brussels Comic Strip Route. Срещу скромна сума за два часа и половина ще разгледате града, като вървите по стъпките на най-известните анимационни герои – Ангелът, Неро, Щастливият Люк, Астерикс, изрисувани върху фасадите на постройките. Комиксът е културна институция в Белгия. А регионът с най-вече графити в белгийската столица е именуван " Пентагона ".

Тук е мястото да споменем, че историческите фасади на постройките в Брюксел са опазени с помощта на особено основана реставрационна техника, наречена " яйце на Фаберже ", по името на фамозните декорации на френския бижутер. Сградата, която би трябвало да бъде реновирана, се " изгребва " като черупка на яйце, външната част се резервира и се строи единствено от вътрешната страна. Така архитектурните шедьоври описват на минувачите своята магическа приказка. Приказка, която няма край.

* Авторката е публицист от Bulgaria ON AIR.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР