Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Финансовите министри на ЕС са разделени

...
Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Финансовите министри на ЕС са разделени
Коментари Харесай

Тези неизтребими данъчни убежища

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване
Финансовите министри на Европейски Съюз са разграничени по отношение на това по какъв начин да се постановат наказания върху страните, които подкрепят сходни практики.Проблемът се завърта в циничен кръг, защото доста държавни управления наподобяват решени да санкционират нарушаванията на офшорните зони, до момента в който техни членове се възползват от услугите им. Още по тематиката
Няколко страни в Европейски Съюз се оповестиха срещу " черен лист " на данъчните убежища

На срещата на финансовите министри в евросъюза не стана ясно дали ще бъдат наложени наказания
8 ное 2017
Paradise Papers разкриват скритото благосъстояние на международния хайлайф

Документи на офшорна правна компания демонстрират финансовата активност на членове на кабинета на Тръмп, английската кралица и мултинационални компании
6 ное 2017 Оказва се, че има нещо, което може да сплоти английската кралица, Боно от U2, софтуерния колос Apple и членове на кабинета на Доналд Тръмп. Това са така наречен Paradise Papers – изтекли финансови документи, показващи по какъв начин международният хайлайф скрито влага големи суми в данъчни убежища, изграждайки солидна офшорна империя.

Разкритията ще засилят натиска върху политиците, които дават обещание да лимитират методите за отбягване на налози. Европейската комисия прикани за бързи дейности, в това число " черен лист " на данъчните убежища през декември. Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси съобщи, че е засегнат, само че не и сюрпризиран от изнесената информация. " Много е направено на европейско равнище, само че би трябвало да отидем по-далеч със страните членки ", твърди той.

Превръщането на желанията в действителни дейности обаче няма да е елементарно. Финансовите министри на Европейски Съюз остават разграничени по отношение на това по какъв начин да се постановат наказания върху страните, които подкрепят сходни практики. Малта да вземем за пример упорства, че рестриктивните ограничения са ненужни, защото ще спрат вложителите да вкарват пари в данъчните убежища. Това, което трансформира казуса в циничен кръг, е, че доста държавни управления наподобяват решени да санкционират нарушаванията на офшорните зони, до момента в който в същото време техни членове се възползват от услугите им, както демонстрират такива " течове " на информация.

Потайност и неравноправие

Изтеклите 13.4 млн. документа идват най-вече от една компания, която е водеща в офшорните финанси. От тях излиза наяве по какъв начин политици, мултинационални компании, звезди и бизнес водачи употребяват комплицирани мрежи, с цел да защитят активите си от данъчните. Данните са получени от немския в. Sueddeutsche Zeitung и са споделени от Международния консорциум на проверяващите публицисти (ICIJ) с Guardian, Военновъздушни сили и New York Times.

Според Boston Consulting Group към 10 трлн. $ са държани в офшорни зони, което обаче може да се окаже консервативна оценка. Противниците на данъчните убежища показват, че казусът е главно в потайността, която може да докара до злоупотреби, и в неравенството. Те считат, че дейностите на международните водачи за ограничението на тази процедура са прекомерно мудни и неефективни. Усещането е, че в случай че супербогатите заобикалят налозите, бедните ще платят сметката. " Има минимално количество пари, от което се нуждаят държавните управления, с цел да действат. И те компенсират това, което губят от богатите и от корпорациите, като го взимат от нашия джоб ", изяснява пред Военновъздушни сили Брук Харингтън, създател на " Капитал без граници: Управляващите благосъстоянието и единият % ".

Офшорните финансови центрове отвръщат на удара, като настояват, че в случай че те не съществуват, няма да има спирачка върху налозите, налагани от управляващите. Те също по този начин постоянно употребяват аргумента: " Не е наша работа да събираме налозите на другите страни. Това е проблем, който те би трябвало сами да си решат. " В отговор на обвиняванията офшорната правна компания Appleby, от която идва по-голямата част от сегашните данни, също разяснява, че няма доказателства " за каквито и да било злоупотреби както от наша страна, по този начин и от страна на клиентите ни ". " Не толерираме нелегално държание ", споделят от Appleby, които се дефинират като водещи измежду топ фирмите, осигуряващи офшорни услуги.

Паралелни данъчни светове

В момента се случва основна смяна – освен количеството пари в данъчните убежища по света се усилва до невиждани равнища, само че и огромна част от този развой е осъществяван от дребна част от обществото, т.е. от така наречен супербогати. " Позволявайки на тези хора да се отделят от останалите и да изберат юрисдикцията, под която да оперират, води до повишение на световното неравноправие. Ако чувствате, че има един набор от правила за богатите и различен за бедните, това е, тъй като в действителност е по този начин ", твърди разбор на Guardian. И добавя, че налозите по своята същина са цената, която плащаме за цивилизацията. Сред нещата, за които са облагани жителите, са учебни заведения, пътища, здравни услуги, обществени помощи и други. И когато група на върха на обществото реши да работи различно, хората имат право да задават въпроси.

Германия е единствено една от страните, които приветства разкритията от Paradise Papers като значим принос за основаване на бистрота и за битка с избягването на налози на интернационално равнище. " За немските управляващи тези изявления и работата, осъществена от медиите, са добре пристигнали, защото осветляват структурата, актьорите и облагодетелстваните от паралелните данъчни светове ", показва държавен представител. Но отсам до затварянето на малките врати за отбягване на налози и изкарването на ярко на тъмните капитали пътят е дълъг. Какво демонстрират Paradise Papers

- " Агресивно отбягване на налози " от мултинационални компании като Nike и Apple.

- Офшорни схеми на членове на кабинета на Доналд Тръмп, съветници и донори, в това число заплащания от компания, която е съсобственост на шурей на Владимир Путин и на две лица, подложени на американски наказания, към транспортната компания на министъра на търговията на Съединени американски щати Уилбър Рос.

- Милиони паундове от персоналните средства на английската кралица Елизабет Втора са вложени на Каймановите острови, а част от парите са отишли във верига магазини, упреквани, че се възползват от небогати фамилии и хора в неравностойно състояние.

- Twitter и Фейсбук са получили стотици милиони долари като вложения, които могат да бъдат проследени до съветски държавни финансови институции.

- Ключов асистент на канадския министър председател Джъстин Трюдо е обвързван с офшорни схеми, които може да са коствали на страната милиони долари под формата на неплатени налози.

- Някои от най-популярните имена във филмовата и телевизионната промишленост пазят активите си посредством поредност от офшорни схеми.

- Двама съветски милиардери са употребявали офшорна мрежа, с цел да купят дялове във футболните клубове Arsenal и Everton.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР