Илюстрация Следизборно започна масово оневиняване на замесените в Апартаментгейт и

...
Илюстрация Следизборно започна масово оневиняване на замесените в Апартаментгейт и
Коментари Харесай

Операция "Изпиране"

Илюстрация
Следизборно стартира всеобщо оневиняване на забърканите в " Апартаментгейт " и " Къщи без посетители "

Увеличаване

Следизборно стартира всеобщо оневиняване на забърканите в " Апартаментгейт " и " Къщи без посетители "

[Капитал] Смаляване
Част от тематиката " Борбата с корупцията "
Терасата на Шрьодингер*

Барбекюто на Пламен Георгиев беше оповестено и за законно, и за нелегално, само че главният проблем остават декларациите му
Предизборно подредените инспекции към свадите с парцелите на властта вървят към упования край. Фонд " Земеделие " и комисията за битка с корупцията (КПКОНПИ) раздадоха индулгенциите си на забърканите в " Къщи без посетители " и Апартаментгейт " политици. Повечето от тях подадоха оставки, а във вторник това направи и дългогодишният началник на строителството в Столичната община арх. Влади Калинов - откакто се опита еднолично да узакони постройките на терасата на самия началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Той от своя страна продължава да е проверяван от прокуратурата и Национална агенция за приходите по отношение на разминаванията в имотните му заявления. В кръговата стопанска система на властта обаче, която тези кавги разкриха, няма предпоставки някой действително да понесе отговорност. Изчерпването й единствено с оставки е явен знак, че всичко ще продължава постарому - с цената на загуби и пропуснати изгоди за обществото.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Общоприетото определение за корупцията е корист с власт за персонална полза. Разкритията за парцелите на властта я онагледиха и направиха разбираема за всички. Едва ли у някого е останало подозрение за какво министри, зам.-министри и вторият (към оня момент) човек в ГЕРБ са се сдобили с първокласни жилища на цени, надалеч под тези, на които се оферират на " простосмъртните ". И надали някой не е наясно за какво роднините на водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, както и деятели на ГЕРБ всеобщо се оказаха с финансирани с европейски дотации " къщи за посетители ".

Как се разви имотният скандал

Увеличаване

Как се разви имотният скандал

Преглед на оригинала Смаляване

Само че така наречен инспекции не изследват тъкмо тези въпроси, които са и най-съществените за казуса с корупцията. В жанр " вършим се на ударени " КПКОНПИ не откри нищо неправилно във високопоставеното присъединяване на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и така нататък в разголената до срамни детайлности скица с първокласните жилища на " Артекс ". А от фонд " Земеделие " занимават публиката с механически параметри на съмнителни отвред планове, обяснявайки освен това, че нарушавания по тях не могат да бъдат глобени заради изминал " мониторингов интервал ". Което ще рече, че къщите към този момент законно са частни вили.

Няма кой да ги накаже

Обобщено, за фонд " Земеделие " в абсурда " Къщи за посетители " няма корупция във обстоятелството, че са се облагодетелствали родственици на политици, а за КПКОНПИ няма корупция в " Апартаментгейт ", тъй като облагодетелствалите се политици не са родственици на продавачите от " Артекс ". Това е синтез на страна, използвана безотговорно за всевъзможни злоупотреби с власт. Затова е допустимо противозаконните къщи на роми да бъдат събаряни демонстративно и измежду зима, а противозаконното барбекю на първия герой с корупцията да бъде оправдавано с циничната формула, че е " законно, в случай че е възможно ". Със същия цинизъм ръководещите гласоподаваха закон, с който парцели да бъдат национализирани в интерес на частни планове, както и солените санкции за хавлия върху дюна при оставената опция да бъде излят бетон върху нея.

Подобна институционална разпуснатост може да произтича единствено от разбиране за обезпечена безотговорност. И тя в действителност е налице поради метода, по който се образуват сякаш разграничените управляващи. Когато правосъдната власт се управлява от хора, излъчени с сделки в Народното събрание, тя се трансформира в придатък на политическата. Скандалът с парцелите разголи тази взаимозависимост.

Антикорупционната комисия с оферти от ГЕРБ и гласуван дружно с Движение за права и свободи ръководител Пламен Георгиев предстоящо оневини политиците от " Апартаментгейт ", а прокуратурата и Национална агенция за приходите предстоящо ще оневинят самия Георгиев за документалните разминавания към прословутата му тераса. Приходната организация въпреки всичко е на послушание на финансовия министър, който пък беше оневинен от комисията на Георгиев в персоналния му проблем с жилището, в който живее " гратис ".

[Капитал]

По-голямата картина

Ако имотните кавги на властта са по-примитивното и очевидно с просто око измерение на корупцията, под тях лежи цялата система на търговията с въздействие и публичните поръчки, провалите от които са многопосочни, като се изключи че се мерят с милиарди.

Миналата година групата на Зелените в Европейския парламент показа отчет " Цената на корупцията " в Европейски Съюз, съгласно който на България тя коства към 11 милиарда евро годишно, като единствено Румъния я изпреварва по дял от Брутният вътрешен продукт. Документът се базира единствено на публична информация от европейските институции и макар че някои от съответните калкулации могат да бъдат оспорени, главните данни и заключения са годни. Рядко хората се замислят, а още по-рядко публичното внимание е насочвано върху цената на корупцията, която всички заплащат. Авторите на отчета да вземем за пример съпоставят загубите от нея с разнообразни пера от националния бюджет на България и демонстрират, те са в пъти повече от общата сума на обществените разноски, от парите за опазване на здравето, от средствата за обучение и така нататък Заключението, че цената на корупцията е ниското качество на живота, се постанова единствено - в естетика с последното място в Европейски Съюз.

Контрол на корупцията

Увеличаване

Контрол на корупцията

Преглед на оригинала Смаляване

В отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (Corruption and Economic Growth) се показва, че обществената цена на корупцията не се мери единствено с платените подкупи и отклонените обществени средства. " Тя включва и загубата на продукция заради погрешно систематизиране на ресурсите, като също по този начин може да окаже неподходящо влияние върху разпределението на приходите и опазването на околната среда. Но най-важното е, че подкопава доверието в институциите и понижава способността им да обезпечават съответни обществени услуги и удобна среда за развиването на частния бранш. Тя може да подрони легитимността на страната, което води до политическа и икономическа неустойчивост и затруднява постигането на стабилно развиване ", заключават специалистите на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Банализиране на злото

На фона на над 200-хилядния митинг в Прага поради следствието на чешкия министър председател Бабиш за спор на ползи в разпределението на европейските фондове или на изборната готовност в Румъния, нанесла тежък удар върху проектите на властта да амнистира злоупотребите, в България корупцията наподобява като банализирано зло, което освен няма кой, само че и никой не желае да накаже. Премиерът Борисов може да излиза изсъхнал от свадите единствено в медийна среда, която е част от хранителната верига на властта.
Премиерът Борисов взе участие по тематиката главно с медийни скечове. " Идва ми да взема един чук и където има тераси, покриви, да ги счупя и да завършваме ", беше заканата му преди изборите. Тези дни пък пожела да не бъде питан за Цветан Цветанов, " тъй като е отвън ГЕРБ ", сравнявайки го с изгонения от Ахмед Доган някогашен водач на Движение за права и свободи Лютви Местан.

Тактиката на Борисов да смъква всякаква отговорност от себе си е допустима единствено в медийна среда, която е част от хранителната верига на политическата корупция. И това става все по-видимо. След преодоляването на пресата, преимуществената част от която обслужва редом ползите на Делян Пеевски и упрвлението на ГЕРБ, падна и " Нова телевизия ", дадена на Кирил Домусчиев след " верни " мнения на Комисията за защита на конкуренцията. Подобен се обрисува и резултатът от идния избор на новите генерални шефове на Българска национална телевизия и БНР. Така се отстрани основният за демокрацията коректив на ръководството от четвъртата власт.
А за задачите на мониторинга на Брюксел за напредъка в битката с корупцията ръководещите оферират още по-нов орган. В обществените мрежи му откриха и уместно име - КПКПКОНПИ, или Комисия за попречване на Комисията за попречване на корупцията...
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР