илюстрация: ПетелТрябва да се намери решение на два съществени въпроса

...
илюстрация: ПетелТрябва да се намери решение на два съществени въпроса
Коментари Харесай

„Прозрачност без граници“: Не е ясно как ще гласуват хората под карантина, не е ясно и как ще се провежда кампанията

илюстрация: " Петел "

Трябва да се откри решение на два основни въпроса – по какъв начин гласуван карантинираните гласоподаватели и по какъв начин организираме предизборна акция, съобразена с противоепидемичните ограничения. Това сподели в предаване на БНР Ваня Нушева, учител по изборни системи и изборна администрация в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и програмен шеф на „ Прозрачност без граници “.

Нушева разяснява, че досега не е помислено за решение на тези проблеми. Тя напомни мнение на „ Прозрачност без граници “ по тази тематика, огласено преди месеци. Въпросът по какъв начин гласоподават карантинираните е бил подложен в правната комисия в Народното събрание още през септември.

Можем ли да си позволим метод, в който хиляди гласоподаватели са решени от своите изборни права, попита Ваня Нушева, която вижда решения на сходен проблем в инструментите за отдалечено гласоподаване, да вземем за пример по пощата. Практически не е допустимо да се случи електронното гласоподаване – към момента няма сигурен метод и сигурна платформа, които подсигуряват опазването на тайната на вота, добави преподавателят.

Част от обществените прояви на претендентите за изборни позиции могат да преминат онлайн. Но публичните медии са значими медиатори сред политиците и жителите, акцентира Ваня Нушева, визирайки по-широк безвъзмезден достъп до публичните медии по време на предизборните акции като наличен информативен канал. „ Това е едно решение, което съвсем не се разисква на този стадий “, посочи тя.

 

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР