Илюстрация Книгата Увеличаване Книгата Автор: Цветелина Белутова Смаляване Две пространства

...
Илюстрация Книгата Увеличаване Книгата Автор: Цветелина Белутова Смаляване Две пространства
Коментари Харесай

Нови места: "Книгата" и "Кино Култура"

Илюстрация
" Книгата "

Увеличаване

" Книгата "

Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Две пространства се причисляват към вълната от нови места с културна стратегия в София. Добрата вест е, че и двете имат капацитета да се трансфорат в част от обществения живот в града освен поради предстоящите събития в тях, само че и тъй като са подобаващи за срещи – както за утринно кафе, по този начин и за ангажименти след работния ден.

" Книгата " е определяно от основателите си като " място за литературни прекарвания ", само че концепцията му не е толкоз строго профилирана, колкото на пръв взор наподобява – в афиша се плануват музика онлайн и театрални представления. Този петък там ще свири джаз групата " Бразилакустик " (джазът се чака да има осезаемо наличие във вечерната програма).

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Освен прожекции " Кино Култура " ще приютява и театрални изяви. По-късно през октомври и началото на ноември ще има детска стратегия – от спектакли до работилници. Името е отпратка към остарялото софийско кино на ъгъла на ул. " Солунска " и " Граф Игнатиев ".

За програмата и на двете нови места се грижат познатите на театралната публика Яна Борисова и Мариан Бозуков, а притежател е продуцентска къща " Артишок ". Пред тях стои предизвикването да изградят нещо, което ще е по едно и също време друго и от изгода за оптимално доста хора. Конкретните хрумвания са в развой на доизбистряне, само че общата цел е ясна.

" Иска ни се и тези места да поддържат оптимално разнородни събития, свързани с литература, кино, театрални изяви – има към този момент такива места в София, само че мисля, че има потребност от още доста ", споделя Яна Борисова, позната най-много от работата си като драматург. Сред пиесите й са поставените от Галин Стоев " Приятнострашно " и " Хората от Оз ". Според нея публиката може да отговори на по-голямото предложение. " Публиката е жива и, като се изключи че я има, тя се и възпитава. "

Илюстрация
" Кино Култура "

Увеличаване

" Кино Култура "

Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Концепцията включва и ангажирането на вниманието на възходящия брой чужденци в града и по-специално тези, които са желаят да почувстват динамичността на града, да усетят какво е да живееш в него и да схванат повече за културната сцена на София.

Доколко двамата ще дават поле за изява на планове, които не подхождат на персоналния им усет? " Трябва да се откри баланс. В случая на " Книгата " всяка художествена литература има право да бъде представяна, несъмнено, не включвам най-комерсиалните форми ", споделя артистът Мариан Бозуков, избран от Яна като " литературния човек " в екипа и който в последно време в персоналното си време е потопен в скандинавската прозаичност. Според Бозуков няма място за паралели сред " Книгата " и книжовен клуб " Перото ", оттатък тематиката. Като частен и самостоятелен с огромна конструкция план той планува, че " Книгата " ще поеме по различен път и с по-разнообразен вид събития.

Само месец след отварянето на " Книгата " и едвам две седмици след появяването на " Кино Култура ", те получават от ден на ден оферти за събития – и за двамата това е добър знак, че самата среда основава наличието на пространствата. " Като че ли в множеството европейски страни има строго профилирани пространства за кино, за литература, за музика, до момента в който такива, които съчетават показване на няколко изкуства, липсват ", споделя Яна Борисова.

" Книгата " се намира на ул. " Раковски " 193. " Кино Култура " е на ул. " Сан Стефано " 22.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР