Илюстрация Даниел Гротуес на входа на ресторанта си The Hidden,

...
Илюстрация Даниел Гротуес на входа на ресторанта си The Hidden,
Коментари Харесай

Тайната вечеря на Берлин

Илюстрация
Даниел Гротуес на входа на ресторанта си The Hidden, който действа и като supper-клуб

Увеличаване

Даниел Гротуес на входа на ресторанта си The Hidden, който действа и като supper-клуб

Смаляване
Берлин има заслужената популярност на кулинарен Вавилон, само че мъчно се вписва в каноните на високата гурме просвета. Колкото и да е необичайно, до неотдавна тук нямаше нито един ресторант с три звезди Michelin за разлика от други европейски столици и незнайното немско градче Байерсброн, провинция Баден-Вюртемберг (с население 14 592 души), което може да се похвали с цели два. Тази " неправда " беше поправена едвам в края на февруари тази година, когато ръководеният от началник Марко Мюлер Rutz (Chausseestrasse 8) стана един от 137-те ресторанта в света, носители на влиятелното отличие.

Все отново, в случай че има нещо, с което Берлин изпъква на международната кулинарна сцена, това са неговите така наречен supper-клубове - спонтанни ъндърграунд вечери, които комбинират неофициална атмосфера с храна и питиета, които конкурират тези в най-хубавите заведения за хранене в града .

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Повечето supper-клубове се провеждат от фудита, дилетанти готвачи или професионални шефове един път или два пъти месечно за стеснен кръг от гости. Най-често те се организират в дома на съответния началник, който подготвя и сервира храната самичък или благодарение на другари, играещи ролята на су-шефове. Резервациите стават благодарение на Фейсбук, както и посредством уеб сайтове като Meetup, само че местата са лимитирани и свършват бързо.

Посетителите научават точния адрес часове преди началото, което придава спомагателна тайнственост на прекарването. Плащането става в края на вечерта, когато гостите оставят авансово уговорена сума. Понякога тя е едвам 25 евро на човек, само че може да доближи до 100 или повече евро за многостепенно меню с включени виновност и коктейли. В множеството случаи тази сума покрива само цената на продуктите, само че в случай че сте останали изключително удовлетворени, можете да оставите и повече.

Supper-клубовете са дотолкоз неизменима част от кулинарната сцена на Берлин, че преди няколко години " Гардиън " разгласи града за една от международните столици на така наречен supper-clubbing . Разбира се, това не е типично берлински феномен и supper-клубовете са отдалечен братовчед на т-нар. speakeasy-барове по време на Сухия режим в Америка през 20-те и 30-те години на предишния век.

Един от най-популярните supper-клубове в Берлин е The Hidden by Daniels` Eatery (Heinrich-Roller-Straße 8, 10405 Berlin). Негов създател е 42-годишният началник Даниел Гротуес, който става готвач малко или доста инцидентно, откакто работи няколко години в областта на маркетинга.

" Винаги съм обичал храната, само че в никакъв случай не съм желал да бъда началник, споделя Даниел пред " Капитал ". През 2011 година работех най-вече у дома и доста ми липсваха контактите с хора. Освен това постоянно съм обичал гостите, както и да сготвям за тях, и по този начин взех решение да отворя личен supper-клуб. Всичко стартира като занимание, само че вечерите ми се трансфораха в шлагер още в самото начало и от ден на ден и повече хора желаеха да сготвям да тях. Не след дълго разбрах, че това е призванието ми в живота. "

Първите няколко години Даниел готви и посреща посетители в жилището си в квартала " Пренцлауер Берг ", в който живее с приятелката си - типично берлинско жилище от времето на така наречен Грюндерцайт (средата на XIX век) с високи тавани, дървен под и орнаментирани порти.

" Няколко години по-късно, през 2016 година, се преместихме на друго място, наето особено за задачата, което беше обзаведено по този начин, че да наподобява на частен дом. Идеята ни беше в него да даваме поле за изява на други шефове и притежатели на supper-клубове ", изяснява Даниел.

Илюстрация
Ресторантът The Hidden е обзаведен по този начин, че да наподобява на частен дом

Увеличаване

Ресторантът The Hidden е обзаведен по този начин, че да наподобява на частен дом

Смаляване

Въпросното място, наречено The Hidden, се намира в " Пренцлауер Берг " и предлага обичайната немска и европейска кухня с дискретни азиатски акценти. Даниел и до през днешния ден продължава да готви няколко пъти в месеца за многочислените си посетители, които от време на време наброяват 18 души. В останалото време провежда интерактивни готварски курсове, както и кетъринг за частни празненства.

Даниел счита, че известността на supper-клубовете в Берлин се дължи на големия напор на хора, които идват да живеят и работят в града в последните години, които търсят всевъзможни способи за социализация и нетуъркинг. Според статистиката популацията на Берлин нараства с 60 000 души всяка година.

" Берлин има невероятни заведения за хранене, само че supper-клубовете оферират нещо в действителност неповторимо - персонално отношение, както и обществени контакти в неофициална атмосфера, изяснява шефът Борис Лаусер. Освен всичко друго берлинчани обожават ъндърграунда и всичко, обгърнато в тайнственост. В Мюнхен да вземем за пример supper-клубовете не биха били толкоз сполучливи. "

Борис е някогашен IT експерт и работи дълги години в централата на Организацията по издръжка и земеделие в Рим - профилирана организация на Организация на обединените нации, която се бори против глада. Той е създател на веганския supper-клуб b.alive! , който се обитава в лофта му в нашумелия квартал " Кройцберг ". Идеята да открие личен supper-клуб хрумва на Борис, откакто прочита публикация за сходни места в Токио.

Илюстрация
Борис Лаусер - веган началник и притежател на supper-клуба b.alive!

Увеличаване

Борис Лаусер - веган началник и притежател на supper-клуба b.alive!

Смаляване

" Изкарах кулинарни курсове и започнах да провеждам брънчове и вечери за другари и техните другари, които станаха много известни. Мои някогашни сътрудници от Рим ме помолиха да провеждам сходно събитие в техния bed & breakfast и не след дълго имах предложения от Женева и други европейски градове ", споделя Борис. Днес той провежда вечери за 10 - 20 души. Менютата са 4-6-степенни и съдържат ястия, приготвени с биоплодове и зеленчуци от локалните фермерски пазари. Някои от продуктите са набавени от самия Борис. Така да вземем за пример през март и април, когато е сезонът на левурдата (известна още като див чесън), той постоянно обикаля горите към Берлин в търсене на тази малко позната суперхрана, след което подготвя ароматно песто от нея. Борис подготвя ястията си единствено със сурови артикули и твърди, че с помощта на това е много еластичен, тъй като за разлика от множеството си сътрудници не се нуждае от огромна и професионално обзаведена кухня.

Илюстрация
Рецепта от менюто на C&S Club - свинско филе, мариновано със сметана и лайм и приготвено по метода " су тип " с глазура от мед и соя и сервирано с пюре от алабаш, зелена райска ябълка със салса от лайм и боб със сусам и снежен грах. Ястието е комбинирано с коктейл от джин, вермут, сироп от лайка, лимон, краставица и деен въглен

Увеличаване

Рецепта от менюто на C&S Club - свинско филе, мариновано със сметана и лайм и приготвено по метода " су тип " с глазура от мед и соя и сервирано с пюре от алабаш, зелена райска ябълка със салса от лайм и боб със сусам и снежен грах. Ястието е комбинирано с коктейл от джин, вермут, сироп от лайка, лимон, краставица и деен въглен

Смаляване

Друг известен берлински supper-клуб е C&S Club (съкратено от Cocktail and Supper Club) на новозеландката Симон Хъдсън и американеца Крис Дейвис. Симон, която има магистърска степен по нутрициология, работи като началник от 11 години. Тя научава за supper-клубовете преди осем години, когато идва в Берлин, и дружно с един от най-хубавите си другари отваря подобен, наименуван Table Talk, в личния си апартамент.

" Всичко стартира от, меко казано, странната концепция да подготвя обичайния немски сладкиш Germknödel, само че със солен заряд вместо с плънка от сини сливи, изяснява Симон. Малко по-късно срещнах Крис Дейвис, който комбинираше стендъп комедия с подготвяне на коктейли на сцената. Крис беше най-изобретателният занаятчия на коктейли, който бях виждала, и по тази причина взехме решение да да обединим напъните си и да основем C&S Club през 2016 година И защото множеството хора комбинират храната с вино, ние взехме решение да я допълним с качествени коктейли, които по това време се намираха мъчно в Берлин. "

Илюстрация
Пурпурен октопод, сервиран с масло от магданоз, пушен крем от паприка и лимон, праз, гъба индигова млечница и бадеми, подготвен от началник Даниел Гротуес

Увеличаване

Пурпурен октопод, сервиран с масло от магданоз, пушен крем от паприка и лимон, праз, гъба индигова млечница и бадеми, подготвен от началник Даниел Гротуес

Смаляване

Подобно на доста supper-клубове, C&S Club няма непрекъснат адрес. Когато решат да провеждат вечеря, Симон и Крис просто наемат място. С годините пространствата и вечерите стават все по-големи и през днешния ден потенциалът им разрешава да се съберат до 25 души. Темата на менюто е друга всякога, а гостите схващат за събитието от Фейсбук или от уста на уста.

Според Симон п ричината за известността на supper-клубовете в Берлин е това, че берлинчани постоянно търсят неповторими прекарвания, без значение дали става въпрос за клубове, галерии или заведения за хранене. Освен това supper-клубовете са много по-неформални спрямо заведенията за хранене, които оферират добра храна. Според Симон берлинската кулинарна сцена става все по-изтънчена с всяка минала година.

Илюстрация
Шефът Фиби Уанг затваря supper-клуба Phoebe in Berlin след девет сполучливи години, зада отвори ресторант в Мюнхен

Увеличаване

Шефът Фиби Уанг затваря supper-клуба Phoebe in Berlin след девет сполучливи години, зада отвори ресторант в Мюнхен

Смаляване

" В последните години Берлин се разви неимоверно доста в кулинарно отношение, изяснява на собствен ред Даниел Гротуес. Така да вземем за пример сега има не просто индийски заведения за хранене, а заведения за хранене, които оферират ястия от характерна област на Индия. Освен това в последните години имаше взрив на етническите супермаркети, които оферират по-екзотични артикули и това подтиква хората да готвят и да опитват с ястия, които са пробвали по време на пътуванията си. "

Колкото и да е парадоксално, тази диверсификация има отрицателен резултат върху supper-клубовете в Берлин. Очакванията на гостите нарастват, а с това и натискът върху шефовете, които най-често са фудита, готвачи дилетанти или професионални готвачи, избягали от напрегнатия работен темп на обичайните заведения за хранене. Също по този начин значително шефове употребяват това начинание като неофициално ходило към откриването на личен ресторант и лаборатория, където могат да опитват с разнообразни усети и менюта.

Илюстрация
Phoebe in Berlin беше един от най-популярните supper-клубове в Берлин с комбинацията от китайска и френска кухня

Увеличаване

Phoebe in Berlin беше един от най-популярните supper-клубове в Берлин с комбинацията от китайска и френска кухня

Смаляване

Според мнозина огромният взрив на supper-клубовете в Берлин е към 2010 г . По това време в града има близо стотина такива ъндърграунд ресторанта, само че в идващите години те понижават и през днешния ден са не повече от тридесет. Phoebe in Berlin е един от последните берлински supper-клубове, който затвори порти едвам преди два месеца след цели девет сполучливи години. Той се намираше в квартала " Фридрихсхайн ", в жилището на Фиби Уанг, която идва в Берлин със брачна половинка си, откакто в продължение на 10 години управлява учредения от нея френски ресторант Louis XIV в столицата на Тайван Тайпе. Phoebe in Berlin оферираше вечери два пъти в месеца за 12 души и цените варираха сред 55 и 65 евро за 8-степенно меню. Преди няколко месеца Фиби взема решение да се реалокира в Мюнхен, където счита да отвори личен ресторант.

Според Борис Лаусер една от аргументите за залеза на supper-клубовете е това, че огромна част от тях са почнали от обич към храната и чист възторг и не са основани на печеливши и устойчиви бизнес модели. Усилията на уредниците доста постоянно са големи и в никакъв случай не са възнаградени уместно - въпреки всичко неналичието на облага е едно изискванията за законното битие на " незаконните " supper-клубове. Въпреки това Борис признава, че не счита да се откаже от това начинание.

" Докато работя като началник, ще не преставам да провеждам спонтанни вечери, безапелационен е Борис. Усещането, когато всеки си отива у дома с усмивка на разположение, откакто е претърпял нещо толкоз неповторимо, е необикновено удовлетворяващо. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР