Илиян Тодоров, издирван за излежаване на присъда за убийството в

...
Илиян Тодоров, издирван за излежаване на присъда за убийството в
Коментари Харесай

12 години по-късно: Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека Соло

Илиян Тодоров, търсен за излежаване на присъда за убийството в дискотека " Соло ", е арестуван в Узбекистан, научи " По света и у нас ".

Миналата сряда Тодоров се е опитал да напусне Ташкент през летището в узбекистанската столица с подправен паспорт и това е станало мотив за задържането му.

След продан на информация сред службите в Узбекистан и българското Министерство на вътрешните работи в неделя дефинитивно е доказана самоличността на Илиян Тодоров.

Прокуратурата на Република България е осведомена публично от бюрото на Интерпол в Ташкент, че на 1 март е арестуван българският жител Илиян Тодоров, разгласен за интернационално търсене с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров има влезнала в действие присъда по дело, завършено дефинитивно от Върховния касационен съд през декември 2013 година.

Той е приет за отговорен и е наказан на пожизнен затвор за това, че на 18 април 2009 година в София съзнателно е умъртвил В.А. и К.В. и е направил опит съзнателно да умъртви К.Д., като действието е осъществено по хулигански подбуди (убийствата покрай дискотека " Соло ", гр. София).

При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийскит градски съд, Илиян Тодоров е оневинен през 2011 година за осъществените от него действия. На 2 април 2013 година присъдата е променена от Софийския апелативен съд като е наложено наказване " пожизнен затвор ". Впоследствие тази присъда е доказана от Върховен касационен съд.

В известието на управляващите в Ташкент се сочи, че на 1 март 2023 година при инспекция на " излаз " с полет за Истанбул, Илиян Тодоров е спрян за инспекция. Установено е, че паспортът, с който българският жител се е легитимирал, е фалшифициран, заради което лицето е арестувано. Със случая са ангажирани способените гранични управляващи, както и способената прокуратура в Узбекистан.

Със съдействието на българските способени управляващи е открито, че арестуваното лице е търсеният Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно произвеждане за осъществено от Тодоров документно закононарушение (използване на неистинен документ), което следва да се прегледа.

Отдел " Международен " при Върховната касационна прокуратура поддържа непрекъсната връзка с Главната прокуратура на Узбекистан, посредством Дирекция " Международно оперативно съдействие " при Министерство на вътрешните работи.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция според подписан контракт сред Република България и Република Узбекистан, подписан сред страните през 2004 година.

В тази връзка основният прокурор Иван Гешев изиска публична видеоконферентна връзка с основния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.

" По света и у нас " научи, че Илиян Тодоров към този момент е наел двама от най-скъпоплатените юристи в Узбекистан, които то работят по вероятно искане за изгонването му у нас.





Снимки: Българска национална телевизия и БГНЕС, списък


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР