Илиана СлавоваБСП неочаквано се събуди от летаргията и пренареди картината

...
Илиана СлавоваБСП неочаквано се събуди от летаргията и пренареди картината
Коментари Харесай

Корнелия Нинова – препъникамък за БСП, Ваня Григорова ерозира лидерството й

Илиана Славова

Българска социалистическа партия ненадейно се разсъни от летаргията и пренареди картината тъкмо в София, където беше отписана. Дори за първи път след рухването на живковия режим има късмет да завоюва кметския пост в столицата.
Не знаем дали лидерката Корнелия Нинова е мечтала за сходен късмет, само че очевидно не го е желала във типа, в който се случва. С класирането си за балотажа кандидатката на Българска социалистическа партия за кметския пост в София Ваня Григорова беше припозната от доста социалисти като

евентуален водач

А това дава обещание главоболия за Нинова в бъдеще.

От самото начало се сътвори чувство за несръчност сред градската организация на Българска социалистическа партия и председателката на партията в тази акция. Витаеха въпроси за какво тя не застава до кандидатката на социалистите – въпреки всичко кметският пост в столицата е четвъртият в страната и има национално значение. В едно от интервютата си Нинова изясни, че уговорките не ѝ разрешават по-видимо присъединяване в София, само че подържа връзка с Григорова. Остави усещането за овладени нерви, само че не и овладяно напрежение в партийните редици.

И напрежението избухна три дни преди балотажа. " Все повече представители опълчват Градската организация на БСП-София и претендента на Българска социалистическа партия Ваня Григорова против националното управление и партията, която не била нужна на втори тур ", написа Нинова във Facebook, като предизвести, че разделянето вреди на акцията и разколебава левите гласоподаватели. Директно посъветва Григорова да си огледа телефона преди да твърди, че не я е поздравила за представянето на първия тур. Тон, който напълно не прилича на партиен водач, даже да се абстрахираме от обстоятелството, че общественото ескалиране на вътрешнопартийни проблеми не прави чест на никое управление.

Очевидно

залогът е властта - освен в София, само че и в Българска социалистическа партия

И Нинова има проблем освен със софийската организация. В началото на седмицата някогашният водач Сергей Станишев се изрече извънредно ласкаво за Григорова и насочи тежки упреци към Нинова поради отстъплението на Българска социалистическа партия в изборите за общински съветници, загубата на въздействие в Северозапада – някогашна „ алена цитадела “, слабите резултати в огромните градове – шесто място в Пловдив и осмо във Варна…

При тази картина положителното показване в София би могло да бъде избавителният коз на Нинова, в случай че беше съумяла да прегърне този триумф, само че вместо това той може да се окаже провал за нейното водачество.

Балотажът занапред следва, а в алената партия към този момент тече диалог чии са заслугите за триумфа – дали на самата Григорова или са споделени със софийската организация, само че председателката на Българска социалистическа партия липсва в кръга на овациите, а личната ѝ реакция демонстрира, че я възприемат като

препъникамък

" Градската организация няма право да утвърждава и записва претендент. Това се прави от Националния съвет на Българска социалистическа партия, където всички гласувахме за Ваня Григорова. А регистрацията за изборите става с подписа на ръководителя на партията. “ – припомня Нинова.

Явно обаче не в процедурите е същинският проблем. Сприхавата ѝ реакция при изказването на Борисов, че е по-добре държавна благосъстоятелност в сравнение с Държавна сигурност, с което той отдаде желание на Григорова пред Терзиев, е показателна. С общественото си искане Ваня Григорова да се разграничи от сходна поддръжка, Нинова сложи кандидатката си в позиция на човек, изпълняващ нареждания. Разбира се, откакто не става дума за самостоятелен претендент, е обикновено акцията да се разисква с партийните органи, само че не и да се дават обществени нареждания с заповеднически звук. Това би уязвило позициите на всеки претендент за властови пост, обременявайки го с съмнението, че ще бъде подвластен от партийната централа. Нинова има прекалено много политически опит, с цел да бъде извинена с неведение или липса на привички да се владее – явно тази обстановка има предистория и не е зародила за ден или два.

Ясно е и друго – несъгласията не свършват с акцията. Сергей Станишев укори председателката, че е изоставила левите хрумвания и е сложила Българска социалистическа партия върху терена на национал-консервативното. С оглед на възторженостите му към Григорова, чийто профил е искрено левичарски, това предвещава идеологическа борба в Българска социалистическа партия наред с битката за водачеството. Самата Григорова до момента не е посочила визионерството, належащо за воденето на такава борба, Станишев обаче би могъл да зададе тона в нея. Нинова има все по-малко шансове да се задържи отпред на Българска социалистическа партия, само че и за Станишев не е несъмнено до каква степен ще реализира триумф. Хардлайнерите го укоряват, че е прекомерно европейски вид политик. Бившите фрагменти на „ Позитано “ 20 в Левицата също не са изгубили апетита си да овладеят Българска социалистическа партия, а тяхната ориентировка е на североизток, не на запад. При всички случаи

в Българска социалистическа партия назряват земетресения

За България би било добре геополитическият ѝ компас да се отмести към Европа, само че предвид на мощните тежнения към Кремъл в редиците на социалистите, всеки оптимизъм би бил несвоевременен.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР