Икономиката на Турция се разшири с цели 7,4% през 2017

...
Икономиката на Турция се разшири с цели 7,4% през 2017
Коментари Харесай

Турската икономика нарасна с цели 7,4% през 2017 година



Икономиката на Турция се разшири с цели 7,4% през 2017 година, демонстрират данни на формалната турска статистика, до момента в който упованията на финансовите пазари бяха за малко по-скромен напредък от 7,2 на 100.

Това се оказва най-здравата икономическа агресия от четири години насам (от 2013-а година) и се дължи на стабилен напредък както на турската промишленост, по този начин и в областта на услугите и в строителството.

По-добрите от предстоящото данни евентуално ще бъдат приветствани от президента Реджеп Ердоган предвид на идните през 2019-а година президентски и парламентарни избори в страната, отбелязва организация Ройтерс.

Трябва да се има поради, че през предходната година имаше утежняване на задграничните инвеститорски настройки по отношение на Турция, което изпрати турската лира в поредност от рекордни исторически дъна по отношение на еврото и щатския $ предвид на терзанията към провежданата от Ердоган политика и от двуцифрена инфлация в страната.

Само в границите на последното тримесечие за 2017-а година, Брутният вътрешен продукт на Турция се усили с 1,8% по отношение на предходните три месеца и със 7,3% по отношение на година по-рано, демонстрират данните на Турския статистически институт. В същото време данните за третото тримесечие бяха ревизирани във възходяща посока, като Брутният вътрешен продукт набъбна през интервала юли - септември 2017-а с цели 11,3% на годишна база при предишна оценка за напредък от 11,1 на 100.

Турската лира реагира положително на днешните сили стопански данни, поскъпвайки по отношение на американския $ и еврото. Щатският $ се намалява в границите на деня към 3,9877 турски лира, отстъпвайки от неговия рекорден връх към 4,0375 лири, доближат в края на предходната седмица. Еврото пък се намалява към тридневно дъно от 4,9175 турски лира, откакто ден по-рано (28-и март) единната европейска валута нарастна за малко до исторически връх към 4,9700 равнището.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР