Икономиката на Китай нарасна с твърде крехки темпове през второто

...
Икономиката на Китай нарасна с твърде крехки темпове през второто
Коментари Харесай

Икономическият растеж на Китай разочарова

Икономиката на Китай набъбна с прекомерно нежни темпове през второто тримесечие, защото търсенето е отслабнало както вкъщи, по този начин и в чужбина. Импулсът след Коронавирус се забавя бързо и това ускорява натиска върху политиците да дават повече тласъци за подсилване на активността, написа Reuters.

Китайските управляващи са изправени пред сложна задача в опитите си да задържат икономическото възобновяване в верния път и да сложат похлупак на безработицата, защото всеки нападателен тласък може да подхрани дългови опасности и структурни изкривявания.

Брутният вътрешен артикул (БВП) е повишен единствено с 0.8% през април – юни по отношение на предходното тримесечие на сезонно поправена база, демонстрират данни, оповестени от Националното статистическо бюро в понеделник. Очакванията на анализаторите в анкета на Reuters бяха за растеж от 0.5%. За съпоставяне, през първото тримесечие имаше растеж от 2.2%.

На годишна база Брутният вътрешен продукт набъбна с 6.3% през второто тримесечие, ускорявайки се от 4.5% през първото, само че темпът беше много под прогнозата за напредък от 7.3%.

Годишният ритъм е най-бързият от второто тримесечие на 2021 година, макар че тогава беше мощно килнат от икономическите проблеми, породени от строгите блокирания на COVID-19 в Шанхай и други огромни градове година по-рано.

Данните демонстрират, че взривът в Китай след Коронавирус явно е завършил “, сподели Карол Конг, икономист в Commonwealth Bank of Australia в Сидни.

„ Индикаторите с по-висока периодичност са нагоре спрямо числата от май, само че към момента рисуват картина на тъмно и нерешително възобновяване и в това време безработицата измежду младежите доближава рекордни равнища. “

Последните данни покачват риска Китай да пропусне своята скромна цел за напредък от 5% за 2023 година, споделят някои икономисти.

По-навременни данни от юни, които бяха оповестени дружно с данните за Брутният вътрешен продукт, демонстрираха, че продажбите на дребно в Китай са нарастнали с 3.1%, забавяйки се внезапно от скока с 12.7% през май. Анализаторите чакаха растеж от 3.2%.

Растежът на промишленото произвеждане ненадейно се форсира до 4.4% предишния месец от 3.5%, следени през май, само че търсенето остава хладно.

Частните вложения в дълготрайни активи се свиха с 0.2% през първите шест месеца, което е внезапен контрастност с 8.1% растеж на вложенията от държавни субекти, което допуска едва доверие на частния бизнес.

Последните данни демонстрираха нерешително възобновяване след Коронавирус, откакто износът понижа най-вече от три години заради изстудяване на търсенето вкъщи и в чужбина, а продължителният спад на основния пазар на парцели подкопава доверието.

Слабият общ подтик и рисковете от световна криза покачиха упованията, че политиците ще би трябвало да създадат повече, с цел да поддържат втората по величина стопанска система в света.

Властите евентуално ще вкарат повече стъпки за стимулиране, в това число фискални разноски за финансиране на огромни инфраструктурни планове, повече поддръжка за потребителите и частните компании и някои смекчавания на политиката при парцелите, споделиха вътрешни лица и икономисти.

Но бърз поврат е малко евентуален, споделят анализатори.

Всички погледи са ориентирани към предстоящото съвещание на Политбюро по-късно този месец, когато висшите партийни водачи могат да начертаят политическия курс за останалата част от годината.
Няма „ сребърен патрон “
Акциите в Азия се намалиха, същото се случи и с китайския юан след неподходящите данни.

Въпреки че се счита, че Китай е напът да реализира своята скромна цел за напредък през 2023 година, съществуват опасности годишната цел да бъде пропусната за втора поредна година.

„ Това беше много разочароващо число от единствено 6.3%, тъй че явно инерцията се забавя “, сподели Алвин Тан, началник на тактиката за валутни курсове в Азия в RBC Capital Markets в Сингапур.

„ При това движение на закъснение в този момент в действителност съществува риск задачата за напредък да не бъде реализирана – тези 5% може да не бъдат реализирани, в случай че стопанската система продължи да се забавя с това движение. Така че мисля, че това поражда по-голяма неотложност за повече политическа поддръжка скоро. “

Икономиката на Китай набъбна единствено с 3% предходната година заради рестриктивните мерки поради COVID-19, като с доста не доближи формалната цел.

Повечето анализатори споделят, че е малко евентуално политиците да дават нападателен тласък заради терзания по отношение на възходящите опасности за дълга.

Въпреки това, по-дълбокото закъснение може да провокира повече загуба на работни места и да подхрани рисковете от дефлация, като в допълнение подкопае доверието в частния бранш, споделиха те.

Процентът на безработица измежду младежите се увеличи до 21.3% през юни от 20.8% през май – нов връх, защото висшистите се сблъскаха с лимитирани предложения по време на сезона за търсене на работа.

Секторът на недвижимите парцели в Китай, който съставлява към една четвърт от стопанската система, остава твърдо в низходяща наклонност, като цените на новите жилища за юни се забавят.

Инвестициите в парцели се сринаха с 20.6% през юни на годишна база след спад от 21.5% през май, съгласно калкулации на Reuters.

Високопоставен чиновник на централната банка сподели в петък, че институцията ще употребява политически принадлежности, като съответствие на наложителните запаси (RRR) и средносрочно кредитиране, с цел да преодолее икономическите провокации.

Миналия месец централната банка понижи референтните лихвени проценти по заемите със скромните 10 базисни пункта.

Някои наблюдаващи от Китай упрекнаха „ резултатите на белезите “, породени от години на строги ограничения против Коронавирус и регулаторни ограничавания върху секторите на парцелите и технологиите – макар неотдавнашните публични старания да се отстранен някои ограничавания, с цел да се поддържа стопанската система.

Няколко икономисти означиха риска от криза в салдото, защото китайските семейства и частни компании натрупват спестявания и понижават заемите и разноските след три години на ограничение на Коронавирус.

Очакваме да забележим облекчение на паричната политика през идващите месеци и целева фискална поддръжка, дадена на основни промишлености, в това число недвижими парцели и строителство “, сподели Хари Мърфи Круз, икономист в Moody’s Analytics.

„ Но тази спомагателна поддръжка няма да бъде сребърен патрон. Все по-често 2023-та наподобява като година на забравяне за Китай. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР