Икономиката на еврозоната показва признаци на растеж, като през второто

...
Икономиката на еврозоната показва признаци на растеж, като през второто
Коментари Харесай

Европа започва да се възстановява – какво се случва с инфлацията?

Икономиката на еврозоната демонстрира признаци на напредък, като през второто тримесечие брутният вътрешен артикул (БВП) се е нараснал с 0.3% спрямо предходните три месеца. 

Това се случва след лек спад от 0.1% на Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие на 2022 година и застоялост през първото тримесечие на тази година.

Освен това има позитивни вести във връзка с инфлацията в района. Общият ритъм на инфлация леко се намали през този месец, като показателят на потребителските цени за еврозоната набъбна с 5.3%, което е спад по отношение на 5.5% през юни.  

Въпреки това базисната инфлация, която изключва променливите разноски за храна и сила, остава непроменена – 5.5% през юли. Освен това инфлацията при услугите и непреработените храни означи нарастване, достигайки надлежно 5.6% и 9.2%.

Въпреки тези окуражаващи стопански индикатори съществуват опасения, че еврозоната може да бъде изправена пред провокации до края на годината. През миналата зима районът изпита тежко влияние върху стопанската система си заради забележителния скок на цените на силата след нахлуването на Русия в Украйна. Въпреки това последните данни от двете най-големи стопански системи в Европа сочат, че възобновяване е в ход.

Анализаторите на Berenberg означиха, че еврозоната е съумяла да се оправи с последните провокации по-добре от предстоящото, сходно на Съединени американски щати.  

Въпреки това те чакат, че през идващите месеци растежът може да се задържи в застой, което частично се дължи на бавната китайска стопанска система, слабостта на международното произвеждане и спада в жилищното строителство. В резултат на това се чака годишният ритъм на напредък да се ограничи до едвам 0.6%, като през 2024 година се чака междинен растеж от 1%.

Брутният вътрешен продукт на Франция набъбна с 0.5% през второто тримесечие, надминавайки упованията на икономистите, до момента в който Германия означи леко усъвършенстване, защото е в застой, което е непретенциозно усъвършенстване по отношение на предходната ѝ криза.

Холгер Шмидинг, основният икономист на Berenberg отдаде по-добрия от упования напредък на Франция на мощния експорт, като индикаторите за вътрешното търсене се показаха едва, в това число спадът на потреблението на семействата с 0.4%.

Освен това търсенето на бизнес заеми в еврозоната спадна до рекордно ниско ниво през второто тримесечие, а бизнес интензивността се сви с най-бързия ритъм от осем месеца насам през юли, както сочи показателят на мениджърите по поръчките.

Като цяло, макар че еврозоната регистрира прочут напредък, несигурността и идните провокации могат да повлияят на икономическите резултати на района до края на годината.

Източник:

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР