Икономика на България Бюджет и финансиБългарската икономика расте с близо

...
Икономика на България Бюджет и финансиБългарската икономика расте с близо
Коментари Харесай

НСИ коригира надолу данните за българската икономика

Икономика на България Бюджет и финансиБългарската стопанска система пораства с близо 5% през второто тримесечиеБюджет и финансиЕБВР понижи още прогнозата за българската стопанска система
Икономиката на България е повишена с 4% през второто тримесечие на 2022 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт. Това е първата проверка на числата, оповестени в началото на 17 август. Тогава националната статистика регистрира годишен стопански растеж от 4.8%.

На база на експресните данни отпреди три седмици България можеше да се похвали, че е с осмият най-бърз стопански напредък в Европейския съюз. След проверката в този момент страната се свлича до 15-то място, като числата са съпоставими със междинните за Европейски Съюз и Еврозоната.



Освен че България изостава от множеството страни в Европейски Съюз по стопански напредък, второто тримесечие на 2022 година е най-слабото за последните четири. Два от трите месеца, които регистрира в този момент статистиката, съответстват с отхвърли на държавното управление на Кирил Петков да се съгласят с рубловата скица на Москва, заради което „ Газпром “ стопираха подаването на газ за България още на 28 април. Оттогава „ Булгаргаз “ купува скъпа втечнена суровина от търговци, а цената за бизнеса и топлофикациите скочи със 120% за този интервал.

 От данните на Национален статистически институт се вижда наклонност за внезапно понижение на растежа на крайното ползване на семействата – до единствено 3.9%. Заради големите бюджетни разноски – главно енергийни обезщетения за бизнеса, само че и други великодушни бюджетни разноски, утвърдени от предходните ръководещи с Бюджет 2022, растежът на груповото ползване се изстрелва до близо 10%, с което общото извънредно ползване пораства с малко над 5%.

Данните за крайното ползване са значими, тъй като то образува близо 75% от брутния вътрешен артикул на България. Дори и относително малко изменение има огромна тежест в общия напредък на стопанската система.

Продължават неприятните вести за общите вложенията в страната, които понижават със 7.8% на годишна база през второто тримесечие. Това е утежняване по отношение на първото, когато спадът на българските и непознатите инвестиции беше „ единствено “ 5.7%.

Движен от високата инфлация и нарасналото търсене на запад българският експорт пораства с повече от 10%. Добрата вест обаче се засенчва от големия растеж на вноса – близо 17% на годишна база. Освен че усилва въздействието на инфлацията върху българските семейства, скокът на импорта „ изяжда “ действителния напредък на Брутният вътрешен продукт.



Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР