Икономическото захлаждане и глобалната инфлация направиха така, че за много

...
Икономическото захлаждане и глобалната инфлация направиха така, че за много
Коментари Харесай

„Звезда на Балканите“: Какво прави България топ дестинация за IT таланти

Икономическото захлаждане и световната инфлация направиха по този начин, че за доста работещи хора заплатата се оказа крйно незадоволителна. При софтуерните гении обаче ситуацията не е толкоз трагично – изключително в някои страни от Европейския съюз, написа Euronews в свой разбор, основан на данни от Numbeo. В него място намира и България, разказана като „ изгряваща звезда на Балканите “. 

През лятото Европейска комисия предвижда нелеки времена, само че уточни, че влизането в непрестанен режим на отговор по линията заплати/растящи цени е малко евентуален, така като поскъпването на силата „ остава главният мотор на инфлацията “.

Това не е добра вест, в случай че живеете в страна с висок стандарт на живот като Дания – потребителските цени там са най-високите в Европейски Съюз, следвани компактно от тези в Ирландия, които са с 40% над междинните за целия блок.

Швеция, Финландия и Люксембург също са обичайно известни с високите разноски за живот. Стокхолм обаче компенсира това, като дава на жителите огромно многообразие от добре финансирани публични услуги в областите опазване на здравето, обучение и обществени грижи.

На фона на всичко това, за работещите в софтуерния отрасъл, които желаят да се възползват от преимуществата на живота в Европейски Съюз, предизвикването на е чак толкоз ужасно – изключително в някои страни от блока.

Кои страни са най-достъпни?
Португалия: стартъпи на слънце
Изключително известна туристическа дестинация, с безкрайни плажове и топло време – Португалия е страна, която е желана за отмора. Южният район Алгарве се радва на към 3000 слънчеви часа годишно (300 дни). Това го прави един от най-приветливите, светли и топли райони в Европа.

Все по-често обаче европейците се местят в Лисабон не за това, а с цел да работят. Португалската столица се трансформира в желана дестинация, защото статутът й на софтуерен център се затвърди през последните 10 години, привличайки гении и вътрешни вложения, както и създавайки благосъстояние от лични новостартиращи компании. Освен това британският е необятно публикуван като втори език.

Имената на локалните стартъпи, които би трябвало да се знаят, включват многоезичната услуга за преводи Unbabel, криптопортфейла Utrust и Virtuleap, който употребява виртуална действителност за възстановяване на здравето на мозъка. Големите софтуерни корпорации оттатък океана също имат наличие тук – Amazon, Гугъл, IBM, Fujitsu и Cisco Systems са измежду фирмите с офиси в Лисабон.

Що се отнася до потребителската кошница, цените, в това число наемите, са с 41% по-ниски, в сравнение с да вземем за пример в Лондон, съгласно Numbeo.

Данъчното облагане също е удобно, защото страната се стреми да притегли гении. Чуждестранните лица се възползват от данъчния режим за краткотрайно пребиваващи (NHR), въведен през 2009 година, който дава облекчения на лицата през първите 10 години в страната. На процедура тези, които се реалокират в Португалия, с цел да работят, заплащат закрепена ставка от 20%. Това е много по-добре спрямо настоящия най-голям налог върху приходите, плащан от локалните поданици – 48%.
България: изгряваща звезда на Балканите
Въпреки че към момента не е приела еврото, България е оисана в класацията като налично място за живеене с хубаво време – страната като цяло се радва на топли лета и меки зими.

Що се отнася до това къде да се установите, столицата София е мястото, където се стичат задгранични служащи “, написа изданието.

Разположена в западната част на страната, София е в непосредствена непосредственост до Сърбия и Румъния, а оттова и до Централна и Южна Европа. Откакто страната се причисли към Европейски Съюз, нейната стопанска система е във напредък, се показва в класацията. България претърпя забележителна промяна през последните три десетилетия, преминавайки от мощно централизирана и планова стопанска система към отворена и пазарна такава с приходи над междинните, съгласно Световната банка.

София се радва на великодушни похвали от издание и е разказана като столица с добър и наличен публичен превоз, в това число метро, трамваи и постоянни рейсове, които свързват множеството елементи на града. Пак съгласно същия разбор, „ софтуерната сцена процъфтява “. Изданието показва, че през 2021 година градът е класиран на 20 място от 80 локации в отчета fDi Tech Cities of the Future, което е красноречиво за възходящото му интернационално значение.

Технологичният бранш е един от най-бързо разрастващите се в София, а отчетът на София Инвест за 2020 година демонстрира, че градът е главен ИКТ център с над 50 хиляди заети. Що се касае до цената на живота, Numbeo показва, че цените, в това число наемите, в българската столица са с 50 на 100 по-ниски от тези в Париж.

Като минус е посочено, че езикът може да бъде преграда за някои – едвам към четвърт от популацията на страната приказва британски, съгласно статистиката.
Испания: остарял любимец с многообразие
Дългогодишна и обичана дестинация за релокация на чужденци, със своите туристическите брегове Испания е мястото, където доста европейци постоянно се откриват, с цел да работят. Страната разполага с голям брой местоположения, които оферират богати благоприятни условия за тези, които желаят да се открият.

Мадрид, Барселона и Валенсия са трите най-големи града. Те са добре открити центрове за финанси, технологии и промишленост, както и известни места за тези, които желаят да отворят магазини. Но има и други привлекателни центрове.

„ Умният град “ Сантандер в северната част на Испания е място, което задграничните експерти могат да прегледат и населяват с интерес. Разположен в региона на Кантабрия на северното крайбрежие на страната, той не е надалеч от по-големите културни и кулинарни центрове Билбао и Сан Себастиан.

С население от към 180 хиляди поданици, Сантандер е дребен град, който обаче е в челните редици при революцията на тъй наречените интелигентни градове. От 2010 година той взе участие интензивно в проучвателен планове в Европа и Азия дружно с повече от 350 институции и компании на национално и интернационално равнище.

Всичко това е привлекателно за софтуерните компании. Водещите бизнеси в района включват компаниите за професионални услуги Deloitte и Accenture, както и Microsoft. Сред локалните герои е Eolas Prints, производител на филаменти за 3D принтери.

Колкото и стилен да е, Сантандер е град, който предлага метод на живот, наличен за служащите. Цените тук, в това число наемите, са към 36% по-ниски от тези в Берлин, да вземем за пример.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР