Икономическият растеж в еврозоната е бил по-бавен от очакваното през

...
Икономическият растеж в еврозоната е бил по-бавен от очакваното през
Коментари Харесай

Войната в Украйна сви растежа на еврозоната до 0.2%

Икономическият напредък в еврозоната е бил по-бавен от предстоящото през първите три месеца на годината, откакто войната в Украйна понижи бизнес интензивността, демонстрират предварителните данни на Евростат. Брутният вътрешен артикул (БВП) в 19-те страни във валутния съюз се е нараснал с 0.2% на тримесечна и 5% на годишна база. Икономисти, интервюирани от Reuters, чакаха растеж от 0.3% за тримесечието. Европейската комисия предвижда тъкмо преди съветската инвазия, че покачването ще бъде 0.3% на тримесечна база, тъй че предварителните данни на Евростат, в случай че бъдат доказани по-късно, ще покажат, че войната,, е понижила растежа с 0.1 прочие пункта.

Данните сочат, че растежът на Брутният вътрешен продукт в няколко от най-големите стопански системи в еврозоната внезапно е намалял, което покачва опасенията от стагфлация, като цените на силата и храните не престават да нарастват (виж карето). Икономиката на Франция е била в застой през първото тримесечие, тази на Италия се е свила, а на Испания е изгубила движение. Германия регистрира слаб растеж от 0.2% по отношение на предходните три месеца.
Германия едвам избегна рецесията
Германската стопанска система едвам е избегнала рецесията при започване на годината, откакто последните три месеца на предходната се сви. Сега отбелязва слаб растеж на тримесечна база, който е под упованията, а на годишна база Брутният вътрешен продукт се е покачил с 4%. Анализаторите към този момент намалиха упованията си за растежа на Брутният вътрешен продукт в най-голямата стопанска система в Европа на фона на високия инфлационен напън и несигурността измежду семействата и фирмите.
Реклама
Федералната статистическа организация съобщи, че разрастването на стопанската система се дължи " основно " на по-високите вложения, до момента в който търговията има негативно влияние върху растежа. Брутният вътрешен продукт към момента е с 0.9% под равнището си преди пандемията през последното тримесечие на 2019 година " Икономическите последствия от войната в Украйна оказват възходящо влияние върху краткосрочното икономическо развиване от края на февруари ", изясняват от организацията.

, за което Берлин дава сигнали, че е подготвен да одобри, би могло да се трансформира в огромен риск за криза, в случай че докара до ограничавания върху енергопроизводителите и доставчиците на сила, предизвести Германската централна банка. Друго предизвикателство е новата вълна от ковид в Китай, където в редица градове са наложени частични или цялостни блокади, затрудняващи работата на веригите на доставки.
Стагнация във Франция
Спадът в разноските на семействата е главната спънка за растежа във Франция, което демонстрира, че продължаващите пандемични ограничавания и по-високите цени на храните и силата се отразяват на разноските на дребно и подкопават доверието на потребителите. Така икономическата интензивност е била в застоялост през първото тримесечие на 2022 година, като първата оценка демонстрира нулев растеж на Брутният вътрешен продукт.

В същото време инфлацията се е повишила до 5.4% през април от 5.1% през предходния месец. Това е най-високото равнище от 1997 година, макар че към момента е под междинната за еврозоната от 7.4%. Разочароващите данни за растежа са в контраст с представянето през последното тримесечие на предходната година, когато Брутният вътрешен продукт набъбна с 0.8%, макар че втората по величина стопанска система в еврозоната получи по-щедри предизборни фискални тласъци, а инфлацията е по-ниска от доста от съседите й.
Реклама
Потреблението на френските семейства значително е намаляло през март, с 1.3% след преразгледаното към нарастване повишаване с 0.9% през февруари. За една година потребителските разноски са се свили с 2.4%, като при храните спадът е с 6.9%, а при силата - 1.3%.

Джесика Хиндс, икономист в Capital Economics, споделя пред Financial Times, че въпреки тазгодишният спад на потребителските разноски да се дължи " частично на рестриктивните мерки поради Covid при започване на тримесечието, той също отразява възходящите цени, свързани с войната в Украйна ".

" Последното евентуално ще продължи и ще окаже спомагателен напън върху новоизбрания президент Еманюел Макрон да даде повече помощ на семействата ", счита тя.
Спад в Италия
Спадът на Брутният вътрешен продукт на Италия с 0.2% оставя стопанската система с 0.4% под равнищата отпреди пандемията, съгласно статистическата работа на страната. Свиването през първото тримесечие е в сходство с упованията на анализаторите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна 2 Енергетика Реклама
Рязкото закъснение на растежа в Испания се прибавя към мрачните вести за европейската стопанска система от края на предходната седмица. Брутният вътрешен продукт е повишен с едвам 0.3% на тримесечна база при 2.2% в края на предходната година, като това се дължи на въздействието на възходящата инфлация и вълната от инфекции с Covid-19. Възстановяването в бранша на услугите не е могло да компенсира свиването на потреблението в четвъртата по величина стопанска система в Европа, която също се бори с най-високата инфлация от съвсем 40 години.

Слабото начало на годината от множеството водещи стопански системи в еврозоната сподели, че блокът евентуално ще пораства с по-слаб от предстоящото ритъм и през второто тримесечие поради войната в Украйна и високата инфлация.
Нов връх на инфлацията в еврозонатаИнфлацията в еврозоната се увеличи до нов връх, както се очакваше този месец, което ще усили натиска върху Европейската централна банка да стартира да повишава лихвите. През април цената на индикатора е достигнала 7.5%, движена от непрекъснатото повишаване на цените на силата и храните, демонстрират данните на Евростат. Въпреки че променливите енергийни разноски имат максимален принос, темпът на енергийната инфлация в действителност понижава спрямо март, до момента в който растежът на цените на храните, услугите и неенергийните промишлени артикули се форсира в допълнение, което допуска, че инфлацията става все по-широка. Базовата инфлация, от която са извадени нестабилните цени на силата и храните, също скочи - от 3.2% през март до 3.9% през април. Това усилва терзанията на ЕЦБ, че оправянето с високата инфлация може да се окаже сложна задача. Почти несъмнено на срещата си при започване на юни ЕЦБ ще понижи в допълнение поддръжката си за стопанската система, даже в случай че войната в Украйна продължи да тежи на бизнес доверието и да докара до стесняване на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие. Очакванията са евентуално през юли централната банка на еврозоната да постави завършек на покупките на облигации и по-късно да обмисли повишение на лихвите - евентуално през третото тримесечие и още един път преди края на годината. Голямото предизвикателство пред финансовата институция е, че дълготрайните инфлационни упования се повишават много над задачата на ЕЦБ от 2%, което демонстрира намаляващо доверие в способността на банката да управлява цените. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР