Икономическата криза в цяла Европа удари продажбите на бензинови коли.

...
Икономическата криза в цяла Европа удари продажбите на бензинови коли.
Коментари Харесай

Обрат: Коронакризата срина продажбите на бензинови коли, а дизелите...

Икономическата рецесия в цяла Европа удари продажбите на бензинови коли. Пред второто тримесечие на годината, след старта на пандемията и ограниченията за ограничение на Covid-19, в страните от Европейски Съюз са продадени 929 хиляди нови автомобила на бензин, оповестява.

Това е с 55% по-малко от същия интервал на предходната година, когато записаните нови коли с това гориво са били над 2 млн. броя, оповестиха от Европейската асоциация на производителите на коли.

Най-голям е спадът в продажбите на бензинови коли в Ирландия - с над 85% като през второто тримесечие в страната са регистрирани единствено 953 такива автомобила. На идващите места по спад на продажбите на бензинови коли са Португалия (-75,9%), Испания (-72,9%), Гърция (-70,6%) и Естония (-61,9%). Във всички страни от Европейски Съюз има голям спад при продажбите на бензинови коли, като минимален е в Дания - с 32,1%.

По време на спешните месеци от април до юни понижават и продажбите на нови дизелови коли в Европейски Съюз, просто тъй като доста хора стояха по домове те си, изгубиха работата си и приходите им се намалиха. Но спадът при дизелите е по-малък в сравнение с при бензиновите коли - с 53,4% на годишна база до 526 хиляди броя.

Новите регистрации на дизели се намаляват във всички страни от Европейски Съюз, само че границите на понижението е по-малка в сравнение с при бензиновите коли - най-голямо е в Ирландия (-80,2%), а минимум е в Словения (-31,7%). Оказва се, че дизеловите коли са по-устойчиви на рецесията в сравнение с тези на бензин.

Продажбите на нови електрически коли, обаче освен не понижават в рецесията, а нарастват доста в множеството страни от Европейски Съюз. През второто тримесечие на годината записаните нови електрически коли в Европейски Съюз са нарастнали с 53,3% на годишна база до 129 хиляди броя. Най-голямо е нарастването в Словакия - с над 273% до 310 броя.

Като прибавим и по-силното първо тримесечие, растежът в продажбите на нови коли на ток в Европейски Съюз за полугодието е с 77% до близо 300 хиляди броя. Най-голям е растежът в Чехия - с 309%, или над четири пъти, като за полугодието там са регистрирани над 2 хиляди автомобила на ток. На идващите места по нарастване на продажбите са Словакия (+235%), Латвия (+180%) и Естония (+150%).

При хибридните коли през второто тримесечие спадът на продажбите в Европейски Съюз е единствено със 7% до 172 хиляди А за полугодието даже има растеж от над 17% до 404 хиляди броя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР