Ига Швьонтек достигна до втория си финал на Ролан Гарос,

...
Ига Швьонтек достигна до втория си финал на Ролан Гарос,
Коментари Харесай

Швьонтек: Приемам очакванията към мен, защото не мога да избягам от тях


Ига Швьонтек доближи до втория си край на Ролан Гарос, като в това време продължи да написа история. Полякинята записа 34-та поредна победа и към този момент е единствено на два триумфа от това да усъвършенства достижението на Винъс Уилямс за най-дълга победна серия от началото на 21. век. На конференцията след вчерашната си победа над Дария Касаткина международната №1 разкри по какъв начин се оправя с напрежението, съпътстващо сходни достижения, и по какъв начин ще се приготви за съботния край.

„Доволно съм от резултата, само че съм още по-доволна от играта си, защото считам, че се представям все по-добре. Когато поведа с пробив стартирам да играя доста по-освободено и мисля, че си проличава. С всеки идващ мач демонстрирам все по-високо равнище. Невероятно е, че още веднъж съм на край на Ролан Гарос, защото програмата ми през последните месеци бе много натоварена и не знаех по какъв начин ще се оправя. Ясно е, че надали ще мине доста време, преди серията ми да завърши, и по тази причина не обръщам внимание на статистиките. Мисля единствено за идващия мач. Не съм си поставяла съответни цели, само че напредъкът, който означавам от началото на сезона, в действителност ме обнадеждава“ – разяснява шампионката в шампионата за 2020 година

„Тенисът, който демонстрирам, ми разрешава да спечелвам шампионати, само че играта не е единственото значимо нещо. Всичко би трябвало да се получи по най-хубавия метод, защото шампионатите от Големия шлем са доста дълги и тежки. Атмосферата е изцяло друга и от време на време любимците отпадат много рано. Точно по тази причина не влязох в шампионата с изключително високи упования и мисля ден за ден. От началото на сезона всичко се получава за мен поради цялата работа, която свърших на подготвителния корт и във фитнеса, както и в сеансите с Дария. Миналата година също поставих много старания, само че ми липсваше опит. Сега употребявам насъбраните познания, с цел да върша нещата по верния начин“.

На въпроса по какъв метод ще се приготви за финала, първата сложена отговори „Знам, че е доста елементарно да се каже, само че ще опитам да подходя към този мач като към всеки различен. Няма да е елементарно, защото финалите са доста стресиращи. Ще се постарая да последвам модела, който ми носи триумфи сега. В същото време виждам, че доста от съперничките ми са напрегнати на корта, и това е още една причина да се пробвам да бъда спокойна и съсредоточена. Когато играя край, непрекъснато си напомням по какъв начин съм стигнала до там и си дублирам, че би трябвало да направя по този начин, че да мога да разгадавам на мощните страни в играта си“.

Швьонтек съобщи, че хората от екипа ѝ имат доста значима роля за това да съумява да се оправи с напрежението преди огромните мачове. „Не тая напрежението и напрежението в себе си. Говоря за това с хората от моя екип. Дария ми оказва помощ доста, защото е превъзходен експерт и ми познава чудесно. Тя знае по какъв начин да ме успокои и да ми помогне да доближи до вярното положение на мозъка. Приносът ѝ за моите триумфи е безмерен. Чудесно е, че имам към себе си хора, на които имам вяра изцяло и с които мога да приказвам за всичко. Това ми оказва помощ доста преди мач. Имаме ритуали, към които се придържаме, и досега дват резултат“.

Световната №1 бе запитана и по какъв начин ниските упования, които е имала към себе си преди шампионата, са се отразили на представянето ѝ.

„Беше доста мъчно и първоначално нещата не се получаваха по най-хубавия метод. Когато обаче успявах да се измъкна от някои подли обстановки, се усещах добре, защото имах чувството, че съм свършила неоходимия най-малко. Осъзнах, че не мога да избягам от упованията на хората към мен и по тази причина ги одобрих. Това доста понижи напрежението върху мен. Когато съм напрегната по време на мач, пробвам да разгадавам на физиката и техниката си. Този метод се оказа доста сполучлив на осминафинала, където изпитах усложнения. След оня мач напрежението върху мен бе доста по-малко, тъй като съумях да изравня класирането си от предишния сезон“ – приключи Швьонтек.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР