Идеята за сливане на НАП и Митниците се появява горе-долу

...
Идеята за сливане на НАП и Митниците се появява горе-долу
Коментари Харесай

Сливат НАП и Митниците. Финансист: Стрес и шок за системата!

Идеята за обединение на Национална агенция за приходите и Митниците се появява почти през 10 години. От доста години се търкалят едни и същи остарели причини. Няма административна логичност зад това.

Това сподели пред БНР финансистът Георги Кадиев, някогашен заместник-министър на финансите, част от екипа на " Левицата! ". Той посочи, че и по времето, когато е бил в Министерството на финансите, концепцията е била вътрешно стартирана. По-късно е била извършена и анкета измежду чиновниците на двете администрации дали желаят да се сливат, изясни той.

" Никога не са горели от изключително предпочитание. Това е чисто политическо решение. Моят прочит е, че зад тази концепция стои различен мотив, а не събиране на повече доходи. Вероятно някакъв опит да се овладеят по-добре и двете приходни агенции и по-лесно да се прокарват решения в персонален интерес. Но единствено мога да предсказвам. "

Нашата система следва френската и е доста по-подходяща от обща такава. Страните, в които двете системи са обединени, имат напълно друга просвета, означи Кадиев. Според него събирането на двете администрации единствено на пръв взор звучи разумно.

Създаването на мега агенция ще докара до безпорядък долу, в основата, тъй като процедурите в двете организации са напълно разнообразни, разясни финансистът. Автоматичното обединяване е безсмислено и нищо не реализира, добави той.

" Не виждам административната логичност зад това нещо. "

Георги Кадиев даде образец с преместването през 2006 година на осигуровките от Национален осигурителен институт в Национална агенция за приходите и " Национална агенция за приходите и до ден сегашен съвсем не прави проверки по осигуровки, тъй като нямат капацитет – нито се научиха, нито влязоха в тази материя ". " Нещо сходно ще стане и тук ", счита финансистът.

Проблем с приходите има в момента, само че автоматизираното обединение няма да го реши, в противен случай – ще се задълбочи през един временен интервал, който няма да е къс, до момента в който се напаснат двете системи, изрази мнение някогашният заместник-министър на финансите. По думите му, ще има отражение върху работата на двете организации и върху мотивацията ва работещите в тях.

" Шенген не е никакъв аргумент в случая ", разяснява Кадиев в предаването " Преди всички ".

" Това първо е стрес за системата. Много огромен стрес. Двете системи общо – към 12 000 души, би трябвало да бъдат освободени и преназначени в новата организация. Второ, напасването на двете осведомителни системи. Трето, кой ще се занимава с наркотрафика, с контрабанда. Всичко това ще отнеме доста време. Няма да стане за месеци. Ще отнеме мининум година. И дали повода за това е ротацията и похищение на вниманието, не знам. Но това е безсмислено, неверно, натоварва системата, вреди на събирането на доходи. "

По никакъв начин не е целесъобразно цялото това мятане на системата в цялостен потрес, заключи Георги Кадиев.

Снимка: НАП
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР