Идеята за конституционни промени, с които да отпадне давността за

...
Идеята за конституционни промени, с които да отпадне давността за
Коментари Харесай

Д. Марков: Предложението за конституционни промени заради приватизацията граничи с правна фантастика

Идеята за конституционни промени, с които да отпадне отминалостта за закононарушения, свързани с приватизацията, граничи с правната фантастика.  За мен е неприемливо страната да се пробва по подобен метод да компенсира личното си безучастие в продължение на години.
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “   Димитър Марков от Центъра  за проучване на демокрацията.

Аз мисля, че сходна стъпка към смяна в Конституцията е в действителност нещо, бих го нарекъл даже неуместно сега. Интересно ми е по какъв метод биха се защитили вносителите, че тъкмо приватизацията е най-тежкият случай, който заслужава повдигане на отминалостта и малко ли са другите закононарушения, останали неразкрити, с прекъснати производства, и по какъв начин ще се аргументират те пред потърпевшите, примерно, от едни такива закононарушения, че за тях отминалостта е безспорна и важи.

Според Марков предлагането е  „ популистка заигравка “ и „ опит да се завоюва поизхабеното доверие на обществото, че, видите ли,  ето я политическата воля да почистим предишното.  Той посочи, че до момента в който се търси метод за удължение на отминалостта на приватизационните закононарушения тече тази на делото КТБ.  Експертът обвърза предлагането на ГЕРБ и с готвения избор на съмнение.

Общо взето няколко месеца бяха нужни, с цел да стартират тези в действителност нападателни противодействия, само че това, което на мен не ми харесва, е, че се намесва Конституцията, защото Конституцията не е предизборна стратегия, с цел да може по този начин да се хвърля наляво и надясно в политическото противоборство. Това е основата на държавността и, в случай че всеки един политически спор рефлектира върху смяна в Конституцията, това не приказва за  правовия ред в страната.

Марков коменитра, че и с българското европредседателство се „ злоупотребява “, така като  ръководещите го виждат като „ самобитен имунитет “.

Те считат, че управлявайки за 6 месеца Европейски Съюз, са ваксинирани против каквито и да било рецензии на домашната сцена, което, несъмнено, не е по този начин. Ако имаш отговорността да управляваш 28 държави-членки, би трябвало да си подготвен да отговаряш на рецензиите на опозицията в личната си страна.

От друга страна, за опозицията пък сякаш това е една открита сцена, в която цяла Европа ще бъде фокусирана върху България и те се пробват да изкарат безусловно всичко, което биха имали като рецензии тъкмо в този интервал.
Експертът разяснява, че единствено съдът може да се произнесе дали в Народно събрание има хора, забъркани в наркотрафик, каквито изказвания насочи Борисов: 
Това повдига сериозния въпрос за неефективността на нашата правосъдна власт, защото ставаме очевидци на обвинявания, които се хвърлят и в това време виждаме едно безусловно безучастие на органите на правосъдната власт, които в този случай са призвани да реагират.Прокуратурата обаче е трябвало да прояви интерес към казаното или към създателя на обвиняването, разяснява той:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР