Идеята за изкуствено охлаждане на планетата за получи тласък -

...
Идеята за изкуствено охлаждане на планетата за получи тласък -
Коментари Харесай

Идеята за изкуствено охлаждане на планетата набира скорост

Идеята за изкуствено изстудяване на планетата за получи подтик - авторитетен теоретичен орган прикани държавното управление на Съединени американски щати да похарчи най-малко 100 милиона $ за проучване на технологията. Тя планува блокиране на слънчевата светлина, преди да може да затопли атмосферата.

Тази технология, постоянно наричана слънчево геоинженерство, допуска отразяване на по-голяма част от слънчевата сила назад в космоса посредством техники, които включват инжектиране на аерозоли в атмосферата, заяви New York Times, представен от БГНЕС. В нов отчет Националните академии на науките, инженерството и медицината обявиха, че държавните управления незабавно би трябвало да схванат дали слънчевото геоинженерство може да работи и какви могат да бъдат страничните резултати.

" Слънчевото геоинженерство не може да замести декарбонизацията ", сподели Крис Фийлд, шеф на Института по околна среда в Уудс към Станфордския университет и началник на комисията, изготвила отчета, базирайки се на нуждата да се отделят по-малко въглероден диоксид и други. И въпреки всичко, сподели той, технологията за отразяване на слънчевата светлина " заслужава доста финансиране и тя би трябвало да бъде изследвана допустимо най-бързо и дейно ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пoлшa към този момент вoди ceриoзни прeгoвoри c фрeнcки кoмпaнии зa изг...

Докладът преглежда рисковете, които са трансформирали геоинженерството в един от най-спорните въпроси в климатичната политика. Тези опасности включват нарушение на районните метеорологични модели по евентуално опустошителни способи, да вземем за пример посредством смяна на държанието на мусоните в Южна Азия; облекчение на публичния напън за понижаване на излъчванията на парникови газове и даже основаване на " недопустим риск от пагубно бързо стопляне ", в случай че държавните управления стартират да отразяват слънчевата светлина за избран интервал от време и по-късно спрат.

Но създателите настояват, че излъчванията на парникови газове не понижават задоволително бързо, с цел да се избегнат рискови равнища на световно стопляне, което значи, че светът би трябвало да стартира да изследва други благоприятни условия. Според тях доказателствата за или срещу слънчевото геоинженерство " могат да имат дълбока стойност " - вземането на решения по отношение на това дали да се внедри. Това включва доказателства за т. н. " ​​социалните опасности " - да вземем за пример, в случай че проучванията покажат, че страничните резултати ще бъдат съсредоточени в по-бедните народи, сподели Фийлд, това може да е съображение да не се употребява технологията, даже в случай че тя е от изгода за света като цяло.

Докладът също по този начин твърди, че посредством обществено финансиране на геоинженерни проучвания Съединени американски щати могат да подсигуряват, че работата е транспарантна и се регистрира пред обществеността с ясни правила за това по кое време и по какъв начин да се тества технологията. Някои критици предизвестиха, че тези защитни ограничения не са задоволителни.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Големите банки по света към момента финансират с трилиони долари компании за изкопаеми горива. 60 о...

Стъпките, за които те упорстват, са свързани със отбраната на ползите на по-бедните страни - да вземем за пример на земеделските производители в Южна Азия, чийто живот може да бъде усложнен от промени в моделите на дъжд, който може да се наруши, откакто стартира проучването, уточни Пракаш Кашван, професор по политически науки в Университета в Кънектикът.

" Джени Стивънс, шеф на Училището за обществена политика и градски въпроси към Североизточния университет, съобщи, че геоинженерните проучвания лишават пари и внимание от главния проблем, който е намаляването на излъчванията.

" Трябва да се съсредоточим върху по-големите трансформационни промени ", сподели Стивънс и настоя: „ Тук би трябвало да бъде инвестицията “.

Слънчевото геоинженерство има двупартийна поддръжка в Конгреса, който в края на 2019 година даде на Националната администрация за океани и атмосфера 4 милиона $ за проучване на технологията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР