Идеята, че това, което се случва в главите ни, може

...
Идеята, че това, което се случва в главите ни, може
Коментари Харесай

Изследване: Психичните заболявания са свързани с лошо физическо здраве

Идеята, че това, което се случва в главите ни, може надълбоко да повлияе на функционалностите на тялото ни , набра скорост с течение на времето. Десетилетия проучвания разкриваха по какъв начин здравето на червата може да повлияе на настроението и даже на неврологичните болести.

Ново изследване на екип от откриватели от Австралия в този момент допуска, че психологичното заболяване може да се прояви в тялото даже по-очевидно, в сравнение с в мозъка . Анализ на повече от 175 000 индивида демонстрира, че неприятните резултати на физическо здраве могат да бъдат по-добър знак за психологично заболяване, в сравнение с измененията, които се откриват при сканиране на мозъка.

Водещият създател, психиатърът и невролог Ела Тиан, написа в Twitter, че хората, диагностицирани с психологично заболяване, демонстрират фини мозъчни промени, което не е изненадващо, това което е по-интересно е, че те имат „ доста по-лошо физическо здраве в голям брой телесни системи спрямо психологично здравите си връстници “ .

Hidden Signals Can Reveal Mental Illness More Clearly Than a Brain Scan
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Изследванията демонстрират, че психологичните болести са свързани с неприятно физическо здраве и хронични болести, като затлъстяване и диабет, които могат да бъдат свързани със страничните резултати на медикаментите или разликите в достъпа до опазване на здравето.

Например, хората с шизофрения са към три пъти по-склонни да развият диабет, в сравнение с общото население; те също имат два пъти по-висок риск от коронарна болест на сърцето, споделят учените.

Въпреки това, въздействието на тежките психологични положения върху други аспекти на физическото здраве, като това на белите дробове, чернодробна дисфункция и загуба на костна маса, са по-малко проучени. Нещата са влошени в допълнение, защото физическото здраве като цяло е било „ подценявано, несъответстващо лекувано и постоянно подценявано в психиатрията “ в продължение на десетилетия, пишат Тиан и сътрудниците му от университета в Мелбърн.

Събирайки данни от MRI сканирания на мозъка, както и здравни оценки на редица разнообразни проучвателен екипи, се разкриват нови резултати за здравето на мозъка и функционалността на седем телесни системи, в това число имунната система, черния дроб, сърцето, белите дробове и бъбреците. Това разрешава да се направи съпоставяне сред здравните резултати на хората диагностицирани с психологични болести, с тези на хора от същата възраст.

The Relationship between Mental Health, Mental Illness and Chronic Physical Conditions
— Ancoura (@ancoura_ottawa)
Разликите в резултатите от образната диагностика на мозъка могат тъкмо да разграничат четирите изследвани положения на психологичното здраве: шизофрения, биполярно разстройство, меланхолия и генерализирано обезпокоително разстройство.

И въпреки всичко, макар невронната основа на психологичното заболяване, изследването откри, че човеци с едно или повече от тези разстройства могат да бъдат разграничени от здравите хора на сходна възраст единствено въз основа на здравословното положение на тялото .

Здравни резултати за функционалността на черния дроб и бъбреците, имунната система и метаболизма са били непрекъснато неприятни при налични психологично проблеми в съпоставяне със здравите хора. Тези положения се оказват по-добри предиктори за диагноза на психологичното здраве, в сравнение с резултатите от мозъчната образна диагностика.

„ Това, че критериите за физическо здраве могат да по-точен знак за съществуването на психологично заболяване от изображенията на мозъка, „ е много изненадващо изобретение “, като се има поради, че психологичните болести се коренят в смутения мозък “, изясни неврологът Андрю Залески от университета в Мелбърн в подкаст.

Въпреки това има доста вероятни аргументи, които да обяснят за какво неприятното физическо здраве върви ръка за ръка с тежките психологични болести : от страничните резултати на антипсихотичните медикаменти и медикаментите, стабилизиращи настроението, до хроничния стрес, нарасналите инфекции и засилените имунни реакции. Например, проучванията демонстрират, че за хората с шизофрения рискът от гибел при заразяване с COVID-19 е съвсем три пъти по-висок от хората без такова разстройството.

Poor Body Health May Indicate Poor Mental Health—Experts... -
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР