Идеята бе част от откриването на изложба, посветена на 120-годишнината

...
Идеята бе част от откриването на изложба, посветена на 120-годишнината
Коментари Харесай

Булки дефилираха в центъра на Асеновград

Идеята бе част от откриването на галерия, отдадена на 120-годишнината от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя.

Изложба на изкуствени цветя и булчински рокли от предишното демонстрират в Исторически музей – Асеновград. Експозицията може да бъде прегледана до декември месец. Поводът е 120-годишнина от основаването на първата фабрика за изкуствени цветя "Христо Ковачев - Манийката ". Сред забавните произведения в изложбата могат да се срещнат освен непокътнати достоверни изкуствени цветя, само че и две ретро булчински рокли и други предмети, свързани с историята на предприятието.

"Асеновградчани би трябвало да се гордеят с града си, тъй като Асеновград е единственият в България, който по този начин сполучливо развива бизнеса на булчинските ролки и аксесоари. Това е и естетическа приятност за всички нас. Нека и отсега нататък да бъдем първенци в това изкуство ", показа пред присъстващите на откриването на изложбата уредникът в музейната институция Надя Янкова. Инициативата за образуване на изложбата е със съдействието на община Асеновград и бе част от програмата на „ Есенни празници на изкуствата “ в града.

През 1900 година асеновградчанинът е напуснал работа, с цел да се захване с цветарството. Но до 1907 година Христо Ковачев няма публична правосъдна регистрация на своето фабрично произвеждане. Едва на 12.05.1908 година Пловдивския областен съд издава уверение за записана комерсиална компания под название „ Политехническа фабрика на Христо Г. Ковачев в град Станимака. Предметът на предприятието е производство и търгуване с изкуствени цветя “. Фирмата обаче не е просъществувала доста дълго време - едвам до 1912 година, когато претърпява банкрут. Фабриката е била единствена с сходно произвеждане в България, а съгласно някои създатели - и на Балканския полуостров. Бързо обаче е придобила известност и се е разраснала.

Собствениците й са съумели да основат представителства в други градове и даже в чужбина. Почерпеният задграничен опит е бил взаимстван и прибавен в асеновградската фабрика. Сред най-ценните хрумвания е била технологията на производството на изкуствени цветя. По-късно из продуктите са включени и червила, украси за дома, венци и други типове булчински аксесоари.

Делото на Христо Ковачев не престават неговите наследници. Те не изоставят традицията по произвеждане на изкуствени цветя. Но едно от първите булчински ателиета, открити в тогавашна Станимака след измененията от 1989 година, е на негови внуци, заради което последователно тоалетите надвиват в производството на аксесоарите.

Така, след това Асеновград се популяризира, като градът на булките. Ето за какво откриването на изложбата започва с дефиле на булчински рокли, предоставени от известни асеновградски дизайнери.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР