„Идеи без граници” събира най-добрите интервюта на журналиста Даниел Ненчев

...
„Идеи без граници” събира най-добрите интервюта на журналиста Даниел Ненчев
Коментари Харесай

Книга събира 30 интервюта с най-известните бг артисти

„ Идеи без граници” събира най-хубавите изявленията на журналиста Даниел Ненчев с български актьори със значими достижения по света. Поводът е 30-годишнината от началото на демократичните промени в България. Повечето от интервютата са оповестени в разнообразни български медии, а някои от тях са направени особено за книгата и излизат за първи път. Всички изявленията са от ХХI век.

„ Идеи без граници” е сбирка от забележителни достижения на актуалната българска просвета по света – проявена през персоналните гении и хрумвания на нейните най-ярки представители. Това са актьори с разнообразни качества, които съумяват да повлияят на милиони хора по целия свят, да откриват нови пътища за другарство, да основават нови измерения в изкуството. Те са: Александрина Пендачанска, Александър Морфов, Алек Попов, Андрей Паунов, Васко Василев, Веско Ешкенази, Владимир Тодоров, Галин Стоев, Георги Господинов, Диана Добрева, Димитър Динев, Димитър Маринов, Иван Газдов, Илия Троянов, Йордан Камджалов, Камен Донев, Капка Касабова, Лилия Абаджиева, Лъчезар Бояджиев, Милко Лазаров, Недко Солаков, Павел Койчев, Райна Кабаиванска, Самуел Финци, Стефан Командарев, Теди Москов, Теодор Ушев, Теодосий Спасов, Христо Явашев-Кристо, Явор Гърдев, Ясен Гюзелев.

През последните 15 години Даниел е водещ на предаванията “Денят стартира с култура” по Българска национална телевизия 1, “Мултимедия” по Bulgaria ON AIR и “Нова култура” по Дарик радио и е създател и в медии като Max, Капитал, Дневник, Intro, Артизанин, egoist.bg и други Завършил е “Българска филология” и публицистика за електронни медии в СУ “Св Климент Охридски”. Носител е на премията “Еdward” от фестивала “Еdit” във Франкфурт, Германия за сюжета на късометражния филм “Water”. С екипа на предаването “Денят стартира с култура” по Българска национална телевизия е отличен от Столична община за ярки достижения в региона на културата - за публицистика.

"Тази книга излиза тъкмо 30 години след началото на демократичните промени в България и в Европа. Моето потомство – на хората, чийто умишлен живот включва тези 30 години, не живее с мантрата на покрусата „ Каква я мислехме, каква стана… “. Отказвам и да продължа да населявам това, което режисьорът Андрей Паунов назовава „ Носталгия по бъдещето “. Съчувствам на тези, които са били лъгани и затворени в рамките на комунистическата идеология. Също и на тези, които са се разочаровали от хаоса след нея. Малко мъчително ми е, че доста от нас напуснаха. Но с тази книга аз споделям на всички – през днешния ден България е на всички места по света. България е там, където е всеки един от нас.

И в никакъв случай преди в цялата история човешките същества не са били по-свързани – посредством технологиите и връзките, посредством самолетите, посредством мира. Затова през днешния ден повече от всеки път имаме опция да споделяме полезности и хрумвания, които да се трансформират в смисъл. Както за нас, българите, по този начин и за други хора по света ", разяснява създателят Даниел Ненчев. "Тази книга съдържа да вземем за пример концепцията по какъв начин да преформатираме „ физиката на тъгата “ в „ химия на насладата “. Или пък съответни формулировки на нереалното разбиране независимост. Или пък тайната на това, което ни избавя – хуморът. Но освен. Тук са събрани концепциите на най-светлите мозъци и най-ярките сърца от нашата просвета. Тези, които акумулират безредици, провокират размисъл, създават смисли. Тези, които умеят да облагородяват, да утешават, да въодушевяват – писателите, художниците, музикантите, актьорите, режисьорите.

Те развиват концепциите си поотделно, а в действителност дружно основават невидимата нишка, която ни свързва. Докато очите ни вървят по едни и същи пътища – редовете на книгите. Докато съпреживяваме изкуството или си играем на тълкования в неговите пространства. Докато седим един до различен на седалките и гледаме напред и нагоре.Това са персони, с които имаме общ културен код, само че които са разширили своето човешко реализиране – като са постигнали значими триумфи по света ", споделя създателят на тв предаване "Мултимедия ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР