Марковите основни храни струват до 910% повече от техните бюджетни аналози

...
И в отделно изследване потребителският шампион разгледа разликата в цената
Коментари Харесай

И в отделно изследване потребителският шампион разгледа разликата в цената на някои ежедневни основни храни между бюджетния диапазон, стандартните собствени- марка и сравними маркови версии.

В най-лошия пример, Which? установиха, че купувачите могат да бъдат изправени пред необходимостта да плащат 246% повече в Asda, където бюджетната версия Just Essentials от Asda Long Grain Rice 1kg на 52p не беше налична, тъй като стандартната собствена марка Asda Easy Cook Long Grain White Rice 1kg беше £1,80.

Ако не бяха налични опции за собствена марка, популярна сравнима маркова алтернатива, Ben's Original Long Grain Rice 1kg, беше £4,85 - увеличение от 833% спрямо бюджетната версия.

Беше подобна история в Tesco, където бюджетната версия Grower's Harvest дългозърнест ориз 1 кг (52p) не беше налична. Стандартният артикул със собствена марка - дългозърнест ориз Tesco Easy Cook 1 кг беше £1,25.

Това означава, че клиентите ще трябва да платят 140% повече. В Tesco, Кое? установено, че оригиналният дългозърнест ориз на Ben 1 кг (£5,25) е с 910% повече от бюджетната версия.

Плащане на разходите за живот: DWP потвърждава дати милиони от домакинствата ще получат £300

В Morrisons бюджетните Savers Baked Beans 410g бяха 27p, но стандартните собствени марки Morrisons Baked Beans 410g бяха 48p - 78% повече. Там Heinz Baked Beans 415g беше £1,39, увеличение грам за грам от 396%.

По подобен начин в Sainsbury's, Which? намериха бюджетния диапазон, Hubbard's Foodstore Baked Beans 400g беше 27p, докато стандартната собствена марка Sainsbury's Baked Beans 400g беше 43p - 59% увеличение. Марковата версия Heinz Baked Beans 415g беше £1,40 и въпреки че кутията беше малко по-голяма, тя все още се получаваше грам за грам като 400% повече от бюджетната версия.

Програмата за проследяване на инфлацията на Which? установи годишна инфлацията при хранителните стоки се забави до 12,5% през август - най-ниската й стойност от септември 2022 г. и значително под върховете от 17,2%, установени по-рано тази година.

Някои супермаркети предприеха стъпки, за да помогнат на клиентите. Morrisons започна да складира 10 артикула от бюджетната гама в 500 от своите магазини Daily и каза, че ще последват още 30. Tesco обеща да замени маркови стоки с по-евтини алтернативи на марка или собствена марка в експресните магазини.

Сю Дейвис, Кое? Ръководителят на хранителната политика каза: „Докато милиони се борят с повишените цени на храните и други високи сметки за домакинствата, учудващо е, че купувачите са изправени пред плащане над три пъти повече за продукти, ако не могат да стигнат до по-голям супермаркет.“

< p>Тя призова всички големи супермаркети да гарантират, че скъпите смесени магазини са снабдени с набор от основни бюджетни диапазони.

Исландия понижава цената на бебешкото мляко

Какво казаха супермаркетите

Кое? предупреди всичките осем супермаркета за своето проучване - само два отговориха.

Морисънс го нарече "безпрецедентен период на инфлация" и каза, че работи усилено, за да поддържа цените ниски и конкурентоспособни за своите клиенти.

< p>Говорител на Morrisons каза: „Тази година обявихме редица намаления на цените, които доведоха до понижаване на цените на хиляди продукти. През лятото проведохме и нашата програма Summer Collector, която позволи на клиентите да получат значителни пари ваучер за отстъпка в края на август, ако са изпълнили критериите и са пазарували през четири от съответните седмици.“

Междувременно Sainsbury's заяви, че е „водеща в индустрията за преминаване през по-ниски разходи за нашите продукти клиентите купуват най-често и в резултат на това цените на нашите 100 най-продавани продукта са по-ниски, отколкото през март".

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

< p>Говорител на Sainsbury's добави: „Нашият темп на инфлация постоянно изостава от по-широкия пазар от известно време – предавайки по-малко инфлация от нашите основни конкуренти, месец след месец през последната година и половина.

< p>„През последните две години сме инвестирали над £560 млн., за да поддържаме цените си ниски и сме фокусирани върху спестяването на пари на клиентите чрез ключови инициативи като диапазона от стойности на собствената ни марка на Stamford Street, най-големия ни съвпадение на цените на Aldi и чрез цените на Nectar ."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР