И в неофициалната си реч от Паметника на Шипка, президентът

...
И в неофициалната си реч от Паметника на Шипка, президентът
Коментари Харесай

И на Шипка президентът не се спря с паралелите за празненствата на 3 март и коронавируса

И в неофициалната си тирада от Паметника на Шипка, президентът Румен Радев продължи с явните подмятания във връзка с възбраната там да има публично празненство - поради рекомендация на Националния действен щаб за ковид. Тя обаче беше възприета единствено от Областната администрация на Стара Загора, която анулира формалното празненство на Шипка и шествието с трибагреника в Стара Загора, а в София тържествата останаха неотменени.
Радев попита следното: Каква ли щеше да е нашата орис, в случай че тези велики българи се бяха поддали на вируса на операцията, на вируса на страха? И добави, че през годините доста политици са пренебрегнали 3 март като празник. " Те атакуваха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя шурмуваха Шипка ", акцентира той, без да показва съответни имена.
Тези политици претърпяха проваляне, тъй като хиляди почтени българи, като вас през днешния ден на Шипка, отстояваха историческата истина и памет, сподели Радев и се обърна към жителите с думите: " Вие сте опълченците на историческата истина. Вечна памет на героите! Да живее България! "
Суверенитетът не е даденост, той изисква осъзнаване на националния интерес. От нас през днешния ден зависи да го пазим, сподели още Радев, представен от БГНЕС.
Хиляди жители се стекоха на Шипка, където бе извоювана свободата на България. Те сервираха цветя и се преклониха пред героите, паднали за свободата на Родината.
Какво сподели Радев малко преди речта си на Шипка, научете в този материал!
Каква беше реакцията на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, вижте тук!
Пълната тирада на Радев без съкращения " Благодаря ви, че на трети март още веднъж сте хиляди на Шипка, този храм на българската героизъм.

Тук, на този връх, „ затрупан с бели кости и с кървясъл мъх “, се взема решение изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и бойците от Брянския и Орловския полк. Техният подвиг ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде ориста на България през днешния ден, в случай че тези велики българи се бяха поддали на " вируса " на операцията, на " вируса " на страха, на " вируса " на примирението, на " вируса " на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и безвъзвратен.

Преди 142 години България възкръсва след петвековното османско робство. Под знамената на съветската войска се сражаваха хиляди воини от доста нации на необятната империя. За доста от тях нашата земя се оказа финален дом. Дълбок реверанс пред паметта на всички, които поставиха костите си за България.

142 години българската страна устоя на историческите ветрове и запази своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи през днешния ден да го опазим, да го пазим и в бъдните години.

През годините доста политици пренебрегваха и оспорваха трети март. Правят го и през днешния ден. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа приложимост. Те атакуваха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя в миналото щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха проваляне. Защото хиляди почтени българи като вас през днешния ден отстояваха историческата памет с разсъдък и със сърцата си. Със смиреното си наличие на този връх. Тези хора аз назовавам „ опълченците на историческата памет “ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята признателност.

Вечна памет за героите!

Да живее България! "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР