И това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води.

...
И това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води.
Коментари Харесай

Проучване: Всеки втори българин пие бира минимум веднъж седмично

И това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води. Това сочат данните от проучване на Съюза на пивоварите в България. Всеки втори българин над 18 години пие бира най-малко един път седмично, а всеки четвърти смята, че пивото е съвременно пиво, което при умерена консумация е част от здравословния метод на живот.

Отбелязва се в първия петък на месец август

При дейните консуматори това мнение се споделя от всеки трети. Също по този начин 64% от тях настояват, че бирата е подобаващата за тях напитка.

Снимка: iStock

 

През 2022 година потреблението на питие на глава от популацията в България е 80 литра, от които 1 литър е безалкохолна бира.

На 20 юли пивоварите означават професионалния си празник

Най-ранното документално споменаване на бирата по нашите земи се среща през V век прочие н.е. в текстовете на древногръцкия историк Ксенофонт. Неслучайно славянската дума „ питие “ в началото е означавала всяка напитка, до момента в който стесни смисъла си до най-популярното през днешния ден след водата пиво.

Снимка: iStock

По данни на Национален статистически институт в типичния бирен сезон сред месеците април и септември потреблението на бира от семействата у нас е от 7 до 8 литра. Най-често към халбите протягат ръка мъжете и дамите на възраст сред 40 и 49 години.

Лекар сигнализира, че честата консумация на тази желана от мнозина през лятото напитка може да докара до отичане на сърцето - като това увреждане е съвсем нелечимо

Съвременното произвеждане на бира се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и пивоварни дрожди, по този начин и на актуалните постижения на науката. Този метод спомага освен за разнообразието от хиляди марки бири, само че и за все по-целенасоченото основаване на специфични безглутенови бири, питие с високо наличие на антиоксиданти, витамини и други потребни субстанции.

Снимка: iStock

Любопитно е да се напомни, че в края на 80-те години на предишния век у нас българските учени създават за всеобща консумация диетично и диабетично питие, както и бири със специфична българска билкова настойка и минерални води.

През последните пет години има над 200 научни изявления за позитивния резултат от умерената консумация на бира. Науката разполага с доказателства от огромен брой медицински изследвания и клинични изпитвания в тази посока. Така да вземем за пример се натрупват данни, че общото наличие на полифеноли в пивото варира от 12 до 52 мг на 100 мл.

Снимка: Съюз на пивоварите

Учените са безапелационни, че тези съединения имат антиоксидантно деяние – обезвреждат свободните радикали, забавят стареенето на клетките, оказват благотворно влияние върху кожата, усъвършенстват метаболизма и прочие

За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не избират бирата с висок алкохолен градус. У нас пивото е обществено пиво, употребява се за наслаждение, за контакти с други хора и съвсем постоянно с мезе.

Снимка: Съюз на пивоварите

Според редица лекари, с цел да бъдат понижени отрицателните резултати от несъразмерната консумация на бира, се оформя и различен тренд в научноприложните провокации - търсене на от ден на ден софтуерни решения за основаване на питие с нискоалкохолно и безалкохолно наличие.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР