И социалните мрежи, и големите медии реформират екипите си, особено

...
И социалните мрежи, и големите медии реформират екипите си, особено
Коментари Харесай

Битката с дезинформацията на прага на големи промени


И обществените мрежи, и огромните медии реформират екипите си, изключително тези за работа с дезинформацията (снимка: CC0 Public Domain)

Вълната от съкращения в софтуерния бранш несъмнено има доста отблясъци, само че едно от тях е такова, за което малко се приказва: борбата с дезинформацията. Редуцирането на броя на чиновниците ще се отрази върху рестриктивните мерки за свободното говорене онлайн.

Десетки хиляди ИТ експерти останаха без работа единствено за няколко месеца. Много от тях са от маркетинговите отдели на огромните софтуерни корпорации. Сред съкратените има и инженери, разработвали значими „ бъдещи “ артикули. Но една забележителна част от освободените са хора, които са се занимавали по един или различен метод с действия, касаещи така наречен битка с дезинформацията.
още по темата
Войната против дезинформацията се води от няколко години в уеб-пространството, изключително в обществените мрежи. Тя се изостри до краен лимит по средата на пандемията, когато полемиките по отношение на имунизациите за ковид разделиха обществото на крайни позиции – тематика, която се оказа въпрос на живот и гибел в най-буквалния смисъл.

Компаниите-разработчици на платформи, които могат да се употребяват за разпространяване на всякаква информация – вярна или погрешна – поставиха старания да наемат хора или да сключат покупко-продажби с външни реализатори, които да се грижат за модерацията в обществените мрежи. Тезиу екипи имат отговорност за почистването на наличието от рисково погрешни изказвания.

Точно тези екипи обаче падат „ под ножа “ в днешно време. Борбата с дезинформацията последователно се изплъзва от дневния ред на „ Big Tech “, написа New York Times. Изданието добавя, че пороят от съкращения явно ще остави доста по-малки екипи да се борят с погрешните неща, които се въртят из интернет.

Разхлабване във време на отмалялост

За положително или неприятно свиването на екипите за битка с дезинформацията се случва в миг, в който пребогато консуматори на обществените мрежи са отблъснати поради острите ограничавания за свободата на словото. Почти няма човек без горчив опит с „ нарушение на разпоредбите на общността “.

Като се стартира от автоматизирано отхвърлени изявления и се стигне до неколкомесечни забрани, мнозина към този момент са претърпели огорчението от невъзможността да изкажеш мнение умерено, тъй като това се оказва в прорез с разпоредбите. Преживелите цензура по време на по-стари политически режими си спомнят времена, в които бе неприемливо да се изрича искрено персонално виждане, в случай че то е в спор с теза, наложена по неестествен метод.

Нещо повече. За свои изявления потребителите даже могат да бъдат търсени за пояснения в някои случаи. Това кара мнозина да съпоставят днешните логаритми на обществените мрежи с тогавашната активност на ЩАЗИ в нацистка Германия.

Реорганизация и в медиите

Успоредно с това смяна тече и в света на „ формалните “ медии. Серия от огромни съкращения измежду огромните новинарски портали подсказва, че е в ход тектонична смяна във връзка с информацията, новините, информираността, цензурата. CNN, BuzzFeed и Gannett са измежду изданията, съкратили стотици чиновници в последните няколко седмици. Мотивът, естествено, е икономическата неустойчивост и неустановеност.

Главният изпълнителен шеф на CNN Крис Лихт загатна още през октомври, че предстоят съкращения, като уточни, че има „ необятно публикувани опасения по отношение на световните стопански вероятности “, засягащи дълготрайното обмисляне. На 30 ноември медията стартира да редуцира стотици чиновници. Сред тях има и известни водещи, известни политически кореспонденти, ализатори.

Междувременно CCN разгласи, че „ измества своя метод към платени сътрудници “. Шефът на медийния колос сподели още, че съкращенията „ са нужни и ще ни създадат по-силни и по-добре позиционирани да вършим огромни залози отсега нататък, без боязън от неуспех “.

Служителите на BuzzFeed чуха сходни послания от своя основен изпълнителен шеф Джона Перети, когато компанията разгласи, че ще освободи 12% от работната си мощ на 6 декември.

Gannett, най-големият издател на вестници в Съединени американски щати, който има USA Today и няколко огромни локални издания, уволни 200 чиновници при започване на месеца. Други медийни компании, които редуцираха чиновници, са Washington Post и The Protocol, чакат се сходни вести и от NBCUniversal, компанията-майка на NBC News и MSNBC, и Disney.

Перспективи

Взети дружно, двете трендове значат, че сега светът на информацията се намира на прага на огромна смяна. Засега няма експерти, които да се наемат да предвиждат какво може да последва. Когато обществените медии освобождават хората, виновни за пречистване на информацията, и медиите – обичайни пазители на истинността – трансформират фундаментално своите структури и екипи, наподобява, че на хоризонта се задава огромна трансформация.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР