И по-старите мозъци не са за изхвърляне. Според учени от

...
И по-старите мозъци не са за изхвърляне. Според учени от
Коментари Харесай

Мозъкът на възрастните може да произвежда толкова нови клетки, колкото и на младите хора

И по-старите мозъци не са за изхвърляне. Според учени от Колумбийския университет в Ню Йорк възрастните мъже и дами могат да създават толкоз нови мозъчни кафези, както в младостта си. Т.е. на процедура резервират способността си да създават нови неврони в хипокампуса от клетки-предшественици.

За да доближат до това умозаключение откривателите, ръководени от Маура Болдрини, вършат аутопсии на мозъците на 17 мъже и 11 дами. При кончината им тези хора са били на възраст сред 14 и 79 години.

Оказва се, че размерът на амоновия рог се оказал идентичен при хора от разнообразни възрасти. Тази анатомична област в мозъка, част от сивото мозъчно вещество, е от в действителност значително значение и представлява корова дипла, изолирана с бяло мозъчно вещество. Амоновият рог взе участие в построяването на т. нар. лимбична система и сплотява в едно цяло информацията, която доближава до него от разнообразни места на мозъка. Играе значима роля при деянията на агресия, при мотивацията и при образуването на спомените.

Разбира се, Болдрини не отхвърля, че в по-стара възраст се следи намаление на когнитивната и прочувствена резистентност на хората. Учените сочат като причина за този развой намалялото формиране на нови кръвоносни съдове и на намалената резистентност на връзките сред клетките и хипокампуса.

Източник: Cell Stem

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР