И китайският гигант в производството на влакове CRRC (China Railway

...
И китайският гигант в производството на влакове CRRC (China Railway
Коментари Харесай

И китайски жп гигант поиска спиране на търга за нови влакове на БДЖ

И китайският колос в производството на влакове CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) апелира изискванията на публичната поръчка на БДЖ за доставка на 42 мотриси с бюджет от 675 милиона лв..
 Жп колосите Сименс и Шкода с тъжби против БДЖ за новите влакове
Компанията е внесла тъжба № ВХР-2208-05.10.2018 в Комисията за защита на конкуренцията и е поискала прекъсване на тръжната процедура. Обжалваният акт са разясненията на държавния ни жп транспортьор по изискванията на публичната поръчка от 25 септември т. година

Фиаското с търга за доставка на новите влакове към този момент е цялостно откакто най-големите производители на влакове в света възразиха против изискванията.

Железопътните колоси Сименс и Шкода внесоха тъжби в Комисия за защита на конкуренцията против БДЖ-Пътнически транспорти по изискванията на публичната поръчка още  на 10 септември. Това са двете компании, които исторически са най-големите снабдители на българските железници през годините. Най-модерните ни локомотиви на държавния транспортьор сега са Шкода, а най-новите мотриси - Сименс Дезиро, които обаче са с просрочени съществени поправки и с всеки изминат ден се трансформират в остаряло желязо.

Както OFFNews към този момент неведнъж изясни две години подготовка на търга за новите влакове не стигнаха на БДЖ да измисли почтени условия за покупка на първокласен преносим състав. Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и адвокатски фирми, в последна сметка поръчката бе написана за мудни, енергоемки, остарели и неуместни влакове. Финансовата скица също е неуместна. Планирано е сервизът на новите влакове, които биха пристигнали най-рано през 2024 година, да се заплаща с парите от дотацията, която БДЖ получава по контракта за даване на социална услуга. Тук обаче казусът е, че този договор изтича и въобще не се знае дали ще бъде даден още веднъж на БДЖ или на различен пътнически транспортьор.

И Сименс, и Шкода стачкуваха против дискриминационни изискванията на търга с публични писма до управлението на БДЖ. Позицията на водещите международни производители обаче не бе взета под внимание от управлението на железниците ни, към момента водени от център-нападателя дилетант Владимир Владимиров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР