И другият по-заразен вариант на омикрон официално е в България.

...
И другият по-заразен вариант на омикрон официално е в България.
Коментари Харесай

Още един по-заразен вариант на омикрон стъпи у нас

И другият по-заразен вид на омикрон публично е в България. BA.4 е открит за пръв път у нас в проби от София и Бургас, разгласи Националният център по заразни и паразитни заболявания. Заедно с BA.5 двата подварианта на омикрон движат вълната в Европа и у нас.

ВА.5, който първи бе открит в България при започване на новата вълна, бързо се движи към преобладаваща позиция - през юли 68,4% от пробите са от този подвариант, до момента в който през юни делът му беше 37,7%. Най-бързо този вид се популяризира по морето, като в Бургас и Варна той заема 66,7% от пробите, а в София делът му е 38,6%.

СТАТИСТИКА

Новата коронавирус вълна препуска към пика си. Тази заран националната система регистрира 2292 случая на новозаразени, като за пръв път от 16 март броят им надвишава 2000. Вторник е ден за отчитане на изостанали случаи от почивните дни, само че за съпоставяне предишния вторник случаите бяха единствено 1300. Това е нарастване със 76% за седмица. Починали са седем души, с което общата цена на пандемията в човешки живот е 37 301 жертви.

В болница се лекуват 740 души, в интензивни отделения имаме 37 пациенти. За съпоставяне предишния вторник приетите в болница бяха 456. Увеличението за една седмица е съществено, само че е доста надалеч от това, на което бяхме привикнали в предходната вълна - на 16 март сме имали три пъти повече приети в болница - 2349 пациенти. Новата вълна е доминирана от омикрон, като и у нас към този момент нарастват случаите на неговия най-заразен вид - ВА.5, който е виновен за повишаване на случаите в цяла Европа.

Положителността на тестванията е 24,82%. Активните случаи сега са 12 862. Поставените дози ваксина са 2860.

Най-важната статистика - на заболяемостта по области, демонстрира, че в зелена зона към този момент има единствено четири области, а София и Варна всеки миг ще прескочат още един предел - на 300 случая на 100 000 души за 14 дни. Под 100 на 100 000 са Шумен, Търговище, Плевен, Велико Търново. София е с 299,82, Варна - с 295,77, а Бургас - с 271,10, което ги слага в алена зона съгласно критериите на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Между 150 и 200 на 100 000 е заболяемостта във Враца, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Силистра, Сливен, Софийска област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

МИНИСТЪРЪТ

Не се постанова въвеждане на противоепидемични ограничения на национално равнище. Броят на болните се покачва, само че към този момент не се регистрира натоварване на лечебните заведения. Хората могат да са спокойни, само че това не значи да не съблюдават ограниченията, сподели през днешния ден министърът на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова. Тя разгласи, че се разисква и тестванията за коронавирус да станат безвъзмездни, като заплащането става през персоналните лекари. Новина по този въпрос ще има другата седмица.

Министерството продължава да не оповестява в кои области се вкарват ограничения, предпочитайки анонимно да афишира единствено броя им. Така стана и през днешния ден. " Варна е една от областите, в която ще се наложи да се вкарат ограничения, само че към този момент има задоволително кревати в лечебните заведения ", сподели Сербезова. Тя изясни, че инфектираните не би трябвало да търсят единствено инфекциозни лечебни заведения, а има доста благоприятни условия за лечение.

 

ВЪВЕДЕНИ МЕРКИ

Здравното министерство обезпечи предизборно успокоение с приемането на , с който вкара нови безусловно неразбираеми критерии за въвеждане на омразните на всички ограничения. Вече се приказва не за зони на заболяемост, което беше явен количествен индикатор колкото и да се пренебрегваше на процедура, а за стадии. Тези стадии нямат количествени измерения - стадий 0 да вземем за пример е едва разпространяване на COVID-19, без да се регистрира натоварване върху здравната система.

В момента девет области са в стадий 1 - повишаване на интензивността на разпространяването на COVID-19, с увеличение на заетостта на болничните кревати от пациенти с коронавирусна зараза, разгласи през вчерашния ден Министерство на здравеопазването, само че даже не заяви кои са тези области. Това, съгласно проекта, постанова да се вкара наложително носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори). Задължително би трябвало да се вкара и спазването на физическа отдалеченост от 1,5 м.

Както и в предходните талази, тези наставления на проекта бяха прочетени креативен при въвеждането на същинските ограничения. От през днешния ден в София работят ограничавания за пръв път от пролетта. Според заповед на шефа на столичната РЗИ Данчо Пенчев, издадена нощес, за период от 30 дни, считано от през днешния ден, се вкарват следните противоепидемични ограничения:

- наложително носене на маска в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за незабавна здравна помощ, Столична районна здравна ревизия, профилираните институции за даване на обществени услуги, аптеки, оптики и дрогерии;

- съблюдаване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 м;

- работа от разстояние (надомна), при възможност;

- осъществяване на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни болести;

- осъществяване на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.

От заповедта се вижда, че от ограниченията е пропуснат градският превоз, макар че съгласно проекта в него би трябвало да се вкара наложително носене на маски, написа " Сега ".

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР