“И до ден днешен няма конкретни предложения за промени в

...
“И до ден днешен няма конкретни предложения за промени в
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Няма как това Народно събрание с плаващи мнозинства да прави конституционна реформа

“И до ден сегашен няма съответни оферти за промени в Конституцията и няма болшинство, което да подсигурява тези промени. Виждате, че болшинството, което се образува за държавно управление, не действа по закондателни промени и по разнообразни тематики се образуват плаващи болшинства. Няма по какъв начин това Народно заседание с тези плаващи болшинства да прави конституционна промяна. ” Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България ” Георги Свиленски в предаването “Лице в лице ” на bTV.   
“Истината зад тези конституционни промени е туптене на топката, с цел да съществува това държавно управление ”, уточни той и бе безапелационен, че Българска социалистическа партия няма място на такива диалози.  
Според него и другият опит за бавене на време, до момента в който не се смени основният прокурор - комисията по имунитети, също няма да проработи. 
“Спасяването на Бойко Борисов, Кирил Петков и другите няма да се случи, защото настояванията за свалянето на техните имунитети са подписани от заместител основния прокурор, а не от Иван Гешев ”, разяснява социалистът. 
По неговите думи съществуването на тази парламентарна комисия е безсмислена и още занапред може да каже, защото се поискани имунитети на депутати от 4 парламентарни групи, че тя ще се произнесе те да не бъдат сваляни. 
“Парламентът не е правосъден орган. Прокуратурата е внесла 700 страници по “Барселонагейт ”. Тези документи би трябвало да се внесат в съда, само че с цел да се случи това, Борисов би трябвало да се откаже от имунитета си и да отбрани невинността си. В последна сметка, прокуратурата е един обвинител, а съдът е този, който взема решение ”, аргументира се Свиленски.  
Той сподели още, че Българска социалистическа партия е внесла план на решение, както е по устав - в случай че до 5 дни от настояването националният представител не си даде самичък имунитета, Народното събрание взема решение. И изрази вяра, че това предложение ще бъде прегледано на правна комисия и импортирано в зала. 
“И на мен са ми желали имунитета. Пътят е доста къс - от стаята на парламентарната група до деловодството, попълваш заявление и оттова в правосъдната зала съдът споделя почтен или отговорен си. Но за това би трябвало да имаш морал, храброст, достойство, които, за жалост, липсват в някои народни представители ”, разяснява още Георги Свиленски. 
“Бил съм на всичките договаряния с Борисов и в никакъв случай не сме говорили за министерства и имена на министри ”, безапелационен бе зам.-председателят на парламентарната група на социалистите. “Говорихме за няколко неща - 4% бюджетен недостиг, обществена политика, да не се изпраща оръжие за Украйна. Това той ни подсигурява на диалозите с нас. И след 1 час на “Има подобен народ ” даде обещание напълно други неща - типично в негов жанр ”, добави той. 
Според него няма по какъв начин бюджет с 3% недостиг да покрие всички обществени заплащания. Той поддържа скептицизма си със случилото се при гласуването на удължаването на бюджета, при което ГЕРБ и ПП-ДБ са оставили учениците от 2-ри до 4-ти клас без поддръжката за първия образователен ден.  
“На първо гласоподаване беше подкрепена и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ, да покажат какъв брой са обществени, а през днешния ден се отметнаха. Така че, уважаеми български възпитаници от 2-ри до 4-ти клас, това, което Българска социалистическа партия ви подсигурява в предходния бюджет - поддръжка от 300 лева за всеки възпитаник, към този момент я няма. А другояче ви приказват за демографска рецесия ”, сподели още Георги Свиленски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР