И да искаме, не можем да наложим таван на цените.

...
И да искаме, не можем да наложим таван на цените.
Коментари Харесай

Явор Гечев: И да искаме, не можем да наложим таван на цените.

И да желаеме, не можем да наложим таван на цените. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия министърът на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година.

Той регистрира огромен напън на пазара върху българските аграрни производители. “Септември българската страна изрази позиция, че сме солидарни с Украйна, само че сметката, която заплащат земеделските ни производители, е доста огромна. Коридорите, които се гласоподаваха, разрешават гладко всички аграрни артикули от Украйна да минават. Стига се до пренасищане. Зърнените култури, земеделските култури се жънат, прибират веднъж на година, само че се продават и  съхраняват 12 месеца ”, добави министърът. 

Гечев напомни, че България е една от трите страни, които ще получат парична отплата от Европейската комисия поради огромния импорт на зърно от Украйна. Размерът ѝ е 16,65 милиона евро. “Те ще са директно за засегнатите в сектора. Знаем количествата пшеница, които се съхраняват. Тепърва ще се пресмята размерът на обезщетения, само че дотацията към момента не е действително отпусната ”, означи Гечев. 

По думите му, има проблем и с вноса на яйца от Украйна. “Наблюдава се импорт и от Македония, въпреки че от Украйна съответните артикули влизат като от Европейски Съюз. След среща с българските животновъди проучваме, че около Великден поради питателните привички влиза огромно количество агнешко и яйца. Традиционният надзор няма да е задоволителен, той ще е засилен. Ще има спомагателни условия. Партидата няма да излиза на пазара, преди да излязат резултати от пробите. Правителството потвърди, че вземе ограничения против спекулативния растеж на цените. Започнахме с изсветляване на казуса, започнахме инспекции. Казахме ценообразуването и редица неща като осведомителна акция. И да желаеме, не можем да наложим таван на цените. Има доста огромна разлика сред таван на надценката и таван на цените ”, разяснява още министърът. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР