...И чистим ли чистим, и чистим... Прекрасна и благородна кампания,

...
...И чистим ли чистим, и чистим... Прекрасна и благородна кампания,
Коментари Харесай

Кой ще научи мундарите да пазят чистота?

...И чистим ли чистим, и чистим... Прекрасна и благородна акция, ориентирана към запазване на околната среда и разчистване на родните или обичаните места - " Да почистим България дружно ". Впечатление обаче прави, че всичко, което се случва у нас, е леко и доста зорлян. И след това се снимаме ли снимаме, и снимаме... Пък се хвалим какъв брой доста боклуци сме събрали. Това не е за похвала, драги, а за недоволство.
И по този начин. Първо, обратно на всички християнски полезности, акцията е проведена на един от най-големите празници за християните - 14-ти септември - Кръстовден. На този ден хиляди вярващи се стичат до манастира в Родопите, с цел да се помолят за здраве. А и най-малките знаят, че на такива огромни празници не се работи и се съблюдава непоколебим пост. И какво като почистим България дружно? Какво ще се промени? Това е все едно да накараме хората от всяка специалност да работят по един ден в годината и да им кажем " Браво! " за добре свършената работа. Второ, в случай че продължаваме да организираме сходни акции, от ден на ден ще подтикваме тези, които цапат. Щом има кой да им събере боклука, те " що да се напрягат " и да го изхвърлят в коша. Напротив, тъкмо в противоположен ред би трябвало да се мисли.
Да се направи акция, с която да бъдат накарани мундарите да спрат да цапат, да се промени самосъзнанието им, да се научат да пазят. А не всички останали, които цяла година се стремят да изхвърлят отпадъците си единствено на посочените за задачата места, през днешния ден, на следващия ден, вдругиден или който и ден да било, да чистят отпадъка на другите, които и след 14-ти септември ще продължат да цапат. Жалко е, че планетата си отива поради купищата отпадъци, които се натрупат от немислещи жители, само че пък и не може постоянно някой да поема отговорността на други. Защото даденият с тази акция образец е образец единствено за примерните. А останалите, на които не им пука, ще продължат да изхвърлят боклуци, където им попадне и без да се замислят, тъй като манталитетът на огромна част от българите е на правилото " заплащам си да ми чистят, значи мога да си мацам ".
И най-после, с цел да има резултат от сходни начинания, те не би трябвало да са благопожелание и единствено в рамките дневно. А тъкмо противоположното - с цел да има образователен резултат, е належащо такива акции да бъдат наложителни и за млади, и за остарели , с цел да се научат, че не са сами на тази земя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР