Хвърлянето на цигарен фас по улиците на Брюксел може да

...
Хвърлянето на цигарен фас по улиците на Брюксел може да
Коментари Харесай

В тази европейска столица вече ще глобяват 200 евро за хвърлен фас на улицата

Хвърлянето на цигарен фас по улиците на Брюксел може да ви коства 200 евро. Толкова е санкцията за това нарушаване в белгийската столица, която влиза в действие от 1 януари. Санкцията се усилва четири пъти по отношение на сегашният размер от 50 евро.

Причината съгласно новата отговорничка на общината за чистотата Зубида Джелаб е, че фасовете освен цапат града, само че и замърсяват реките и моретата. 30% от отпадъците, събирани от метачите на улиците в Брюксел, са фасове на цигари.

Белгийското кметство среща компликации да събира угарките, защото метящите машини не съумяват да ги захванат, когато настилките са мокри. Затова общината е решила да понижи броя на хората, които хвърлят фасовете си на улиците и по тротоарите.

Целта на санкцията е не да се събират пари от нарушителите, а да бъдат осведомени жителите, че хвърлянето на угарки е нарушаване, споделя Джелаб пред публичната телевизия VRT, представена от dnes.bg.

Общината ще усили и броя на инспекторите, които ще глобяват недисциплинираните пушачи. Полицията също има право да постанова наказания за нарушение на публичния ред, само че минималната санкция от еднообразен е 250 евро.

От дни в града стартира осведомителна акция, която да подсети на жителите и на туристите, че замърсяването на улиците с фасове е нарушаване, подлежащо на санкция. Плакати, информиращи за новите наказания са окачени из целия град, а на централната туристическа атракция - "Гран плас ", са сложени преносими пепелници, в които пушачите да изхвърлят угарките си.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР