Хуманитарната служба на ООН изрази загриженост относно военните действия в

...
Хуманитарната служба на ООН изрази загриженост относно военните действия в
Коментари Харесай

Хуманитарната служба на ООН: Рафах е тенджера под налягане на отчаянието

Хуманитарната работа на Организация на обединените нации изрази угриженост по отношение на военните дейности в Хан Юнис, които принудиха още хора да избягат в Рафах в южната част на линията Газа, оповестява " Ройтерс ".

Агенцията назова граничния град като " тенджера под налягане на отчаянието ".

На този декор Израел се готви да настъпи във войната си против Газа пó на юг, покрай границата с Египет, където множеството поданици на анклава са потърсили леговище от израелската атака.

" Искам да подчертая нашата дълбока угриженост по отношение на ескалацията на военните дейности в Хан Юнис, която докара до увеличение на броя на вътрешно разселените хора, търсещи леговище в Рафах през последните дни ", съобщи Йенс Лаерке, представител на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

Над половината от 2,3-милионното население на Газа е потърсило леговище в региона - най-вече в спонтанни палатки и публични здания.

" Рафах е тенджера под налягане на отчаянието и се опасяваме от това, което следва ", уточни Лаерке.

Жителите на Газа оповестиха, че израелските сили са блъснали региони към лечебните заведения в Хан Юнис и са ожесточили офанзивите покрай Рафах.

" Хан Юнис също все по-често е обект на офанзиви и е шокиращо да чуем за тежките боеве наоколо до лечебните заведения, които заплашват сигурността на медицинския личен състав, ранените и болните, както и на хилядите вътрешно разселени хора, търсещи леговище там ", съобщи Лаерке.

Отделно, по оценки на УНИЦЕФ 17 000 деца в Газа са били непридружени или отделени от фамилиите си по време на спора, който стартира на 7 октомври след офанзивите на " Хамас " в Южен Израел.

Смята се, че съвсем всички деца в анклава се нуждаят от поддръжка за психологичното си здраве.

" Те демонстрират признаци като извънредно високи равнища на непрекъсната тревога, загуба на вкус. Не могат да спят, имат прочувствени прояви или изпадат в суматоха всякога, когато чуят бомбардировка ", изясни Джонатан Крикс, началник на връзките на УНИЦЕФ за окупираните палестински територии.

" Преди тази война УНИЦЕФ изчисляваше, че 500 000 деца към този момент се нуждаят от поддръжка за психологичното здраве в Газа. Днес считаме, че съвсем всички деца се нуждаят от тази поддръжка и това са повече от 1 милион деца ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР