Хуманитарната организация отправи спешен апел към международната общност. Призоваваме света

...
Хуманитарната организация отправи спешен апел към международната общност. Призоваваме света
Коментари Харесай

Израел предупреди болница в Газа да се евакуирана, удари по цели на Хизбула в Ливан

Хуманитарната организация насочи незабавен зов към интернационалната общественост. " Призоваваме света да предприеме незабавни и незабавни дейности за попречване на ново кръвопролитие като това в баптистката болница " Ахли Араб ", се споделя в изказването на Палестинския Червен кръст.

По-рано израелската войска заяви, че нанася удари по цели на шиитската организация " Хизбула " в Ливан, съобщи ТАСС.

От 7 октомври до момента напрежението на северната граница пораства всеки ден, като там постоянно се записват обстрели от ливанска територия, в отговор на които израелските военни нанасят удари . Според израелската войска задачите им са обекти на " Хизбула ".

Ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб изиска от Израел да разгласи 48-часово преустановяване на огъня . Ливан се тормози, че войната може да се популяризира в района. " Наистина не желаеме война. Правителството не желае война. Ние водим разговор с другите групи, само че това е неконтролируемо, тъй като всичко зависи от случилото се в Газа ", сподели Бу Хабиб пред CNN.

По-рано през днешния ден представителят на израелските отбранителни сили Питър Лърнър съобщи, че Ливан носи отговорност за това, което се случва на тяхната суверенна територия, визирайки " Хизбула ".

" Тя има надзор над своите граници. Носят отговорността да подсигуряват, че терористи като " Хизбула " няма да подхващат офанзиви против Израел. "

В отговор на мненията на Лернер израелският външен министър сподели, че Израел " утежнява ситуацията с приказките си ". " Нека призовем за преустановяване на огъня и да забележим какво ще стане, вместо да заплашваме ", каза той.

Попитан дали неговото държавно управление има надзор над " Хизбула ", ливанският външен министър отговори:

" Хората тук са взаимосвързани, политически и даже кръвно. Така че, не можем да ги спрем да подхващат някакво възмездие, в случай че в действителност обстановката в Газа се утежни повече, в сравнение с в този момент. Те ( " Хизбула " ) не желаят война. Но не можете и да ги контролирате. Всичко зависи от това какво се случва в Газа, от нахлуването на Израел в Газа ".

Докато Израел се приготвя за идващия стадий от войната с Хамас в Газа, подкрепяната от Иран формация " Хизбулa " разменя огън с израелските сили през границата в Северен Израел и Южен Ливан.

Междувременно еврейската страна изтегля огромен град на ливанската граница, следващ симптом за евентуално идно сухопътно навлизане в Газа, което може да провокира земетресения в целия район.  

По-рано днес  Израел нанесе въздушни удари и по Южна Газа в регион, цялостен с мирни жители , избягали от север по напътствие на Израел, съобщи Асошиейтед прес. Към втората по величина болница в Газа, която към този момент е претъпкана с пациенти и хора, търсещи леговище, се стичаха коли за спешна помощ, заключи обстановката Българска телеграфна агенция. 

Палестинците в Газа оповестяват за масирани въздушни удари по южния град Хан Юнис, където на мирното население беше казано да потърси леговище поради израелските бомбардировки на регионите по границата с Израел.

Войната, която през днешния ден навлезе в 14-ия си ден, е най-кръвопролитната от петте войни в Газа. Управляваното от " Хамас " министерство на опазването на здравето в анклава заяви, че 4137 палестинци са починали, а над 13 000 са ранени.

В Израел убитите са над 1400, като множеството от тези жертви бяха дадени при нападението на 7 октомври, когато територията на Израел беше щурмувана от бойци на " Хамас ". Предполага се, че при нахлуването палестинското придвижване е взело за заложници 203 души и ги е отвело в Газа, съобщи израелската войска.

Белгия разгласи по-рано през днешния ден, че ще призове своите жители да изоставен Ливан   заради събитията в Израел и линията Газа, като решението се основава на данни от военното разузнаване, заяви белгийският министър на външните работи Людивин Дедондер, представена от локални медии и Българска телеграфна агенция.

Отбелязва се, че сходна стъпка са подхванали Съединени американски щати, Англия, Германия, Канада и Саудитска Арабия. Дедондер предизвести за заплаха от утежняване на ситуацията в Ливан, където работи придвижването " Хизбула ", съидейник на палестинската терористична формация " Хамас ".

Отчита се, че след нападението на " Хамас " против Израел по-рано този месец от Ливан непрекъснато се води обстрел към израелски цели. Допълва се, че Израел е взел решение да изтегля населено място по северната си граница с Ливан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР