Художествена галерия Владимир Димитров –Майстора“,Кюстендил, след едногодишно отлагане поради епидемичната

...
Художествена галерия Владимир Димитров –Майстора“,Кюстендил, след едногодишно отлагане поради епидемичната
Коментари Харесай

Кюстендил отново e домакин на Зонална изложба „Струма”

Художествена изложба „ Владимир Димитров –Майстора “,Кюстендил, след едногодишно отсрочване заради епидемиологичната конюнктура в страната, отновоeдомакин,този пътна двадесет и второтоиздание на Зонална галерия „ Струма “. Откриването ена15октомври 2022г. от 11:00 ч.В изложбата са представени89автори със 150 произведения.

Преди 50 години, на 26 октомври 1968 година, в Галерията в Кюстендил се провежда първата обща галерия на художниците от районите по поречието на Струма(бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи). Случайно или безусловно тъкмо попадение е изборът на мястото – Кюстендил? Тихата хубост на Струма и плодородните поля към крайбрежията ѝ са безконечният извор на ентусиазъм за Майстора и неговите следовници от разнообразни генерации – родени тук или трайно свързани с града и покрайнините му.

През 1977 година изложбата се провежда още веднъж под наименованието Обща зонална галерия „ Струма “. Установява се нейниятстатут, честота и знак, създател на койтое кюстендилският художник Кирил Гогов. Предвижда се, с евентуално търсената символика на преминаващите поредно през трите окръга води на реката, изложбата да се провежда през една година на ротационен принцип в един от градовете – Кюстендил, Перник, Благоевград.

До 1986 година са проведени седем изложения – четири общи и три юношески. Следва деветгодишно спиране до 1995 година, когато Общата зонална галерия „ Струма “ е възобновена още веднъж. От 1997 година изложбата става годишна, с ново деветгодишно спиране от 2004 до 2013 година, когато напъните на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възобновяване на изложбата посредством организирането на четиринадесетото ѝ издание в Перник. Подкрепата на Съюза на българските художници в организирането на изложбата и присъединяване на неговите представители в селекционните и наградни журита са неизменима част от изискванията за съществуването на изложбата.

Зонална галерия „ Струма “ показва произведения от съвсем всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, статуя, приложно изкуство. По традиция преобладаващият род е живописният.

Дългият интервал отнадпетдесет години битие на изложбата дава опция да се наблюдава независимото развиване на създателите, сред които се разчитат към този момент одобрени имена на българското изобразително изкуство. Освен представителността на района, Зонална галерия „ Струма “ е индикатор и за приемствеността на поколенията. Общите изложения постоянно са имали за цел да покажат новото и настоящото в художествения живот, новите имена, появили се в него, развиването на към този момент познатите, без да бъдат официално показване на произведения от разнообразни автори(неизбежният въпрос е дали са успявали и ще съумяват ли).
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР