Христо Стоичков бе почетен гост на изложбата „България през стъклото

...
Христо Стоичков бе почетен гост на изложбата „България през стъклото
Коментари Харесай

Антонина Стоянова показа на Стоичков - България през стъклото на времето - slava.bg

Христо Стоичков бе почетен посетител на изложбата „ България през стъклото на времето “ в Музео ди Рома в италианската столица, та съумя да прегледа експозицията на мира, преди да нахлуят гостите, оповестява dromomania.bg.

Камата удовлетвори желанията на феновете си за подписи и потъна в дълъг диалог с някогашната първа дама Антонина Стоянова, която му описа детайлности за плана на фондацията си – „ Ценности “.

А той в действителност заслужава интереса на италианските медии и ценители! Защото изложбата „ България през стъклото на времето “ споделя история, която обгръща три века и няколко генерации от старозагорския жанр Близнакови. През 19-и век Марко Близнаков е изпратен от княз Фердинанд да специализира пристанищно дело в Триест.

Там той среща любовта в лицето на състоятелната Петронила Венециани, която последва мъжа си в България, до момента в който взе участие в основаването на Бургаското пристанище.

Завръщайки се в Триест, Марко става почетен консул на България в Италия и поръчва неповторими стъклени плаки (дядото на диапозитива), с които да изнася сказки за хубостите на родината си. Синът му Никола, наследява родолюбието, почетното консулство и плаките като фамилно богатство.

Дъщеря му Надежда Близнаков взема решение да подари реликвите на прародината си и избира фондацията на Антонина Стоянова – „ Ценности “.

Самата Надежда Близнаков Де Микели Витури сега е на 95, само че бистрият й разум изумява с цитирането на дати, обстоятелства и няколко български думи в документалния филм „ Съкровище в сърцето “ на Ирина Дилкова и Милена Кънева, който се прожектира в особено украсен със старинни килими и столове салон.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР