Християнският свят отбелязва на 25 декември един от най-големите църковни

...
Християнският свят отбелязва на 25 декември един от най-големите църковни
Коментари Харесай

Честито Рождество Христово

Християнският свят отбелязва на 25 декември един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник Исус Христос .

Според евангелския описа той се е родил във Витлеем , в римската провинция Юдея. В мига на Рождеството в небето пламнала светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наоколо пастири, че на света е пристигнал Спасителят.

С Рождество Христово се поставя началото на ново летоброене, то се смята за граница във времето и за празник на празниците за християните.

" Традиционно свързваме упованието на Христовото Рождество с топлината на фамилното огнище и това е нещо напълно естествено. Бъдни вечер е вечерта на събирането на фамилията. Правим това, тъй като насладата от посрещането на Божия наследник желаеме да споделим с нашите най-близки и обични ".

" Но Църквата ни приканва в тази по-светла от деня нощ да не забравяме и за тези, които живеят лишени от дом и семейство, които нямат с кого да споделят тази неземна наслада. Трябва да нахраним гладния, да напоим жадния, да подпомогнем, съгласно мярката на своите сили и благоприятни условия, всеки, който живее в потребност и лишаване, в самотност и в безизходност. Това е, което желае и чака от нас самичък Господ ".

Това споделя в посланието си българският патриарх Неофит , прочетено в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " от митрополит Антоний . Той оглави празничната литургия, тъй като Неофит е в болница.

Преди богослужението министър председателят Николай Денков пожела на българите " да имат вяра в себе си и да имат вяра в България, нещата ще бъдат добре ". По думите му общочовешките и християнските полезности могат да обединят хората - добротата, човещината, грижите за другите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР