Християндемократите (ХДС) са увеличили преднината си пред социалдемократите (ГСДП) след

...
Християндемократите (ХДС) са увеличили преднината си пред социалдемократите (ГСДП) след
Коментари Харесай

Социалдемократите в Германия загубиха подкрепа след дебата на Меркел и Шулц

Християндемократите (ХДС) са нараснали преднината си пред социалдемократите (ГСДП) след дебата сред канцлера Ангела Меркел и главния ѝ противник Мартин Шулц, сочи изследване за немската социална телевизия, представено от " Ройтерс ".

Според анкетата, извършена от центъра Infratest Dimap за А Ер Де, Меркел е била по-убедителната от двамата в конфликта. Близо 2 седмици преди изборите поддръжката за ХДС остава 37%, до момента в който тази за ГСДП е спаднала с два процентни пункта до 21 на 100. Това е най-слабият резултат в изследванията, правени от тази организация, от януари насам.

Това е първото представително изследване, осъществено след дебата, с присъединяване на 1503 гласоподаватели сред понеделник и сряда. Непосредствено след вота респондентите, както и немските медии, означиха, че не са се откроили съществени разлики сред двамата претенденти за канцлерския пост.

Проучването слага на трето място Алтератива за Германия (AfD) с 11 %, без смяна от предходното изследване. Ако сходен резултат се резервира, тя ще бъде третата политическа мощ в Народното събрание. Следва " Левицата " с 10 на 100 - нарастване с един процентен пункт. Същата смяна се отбелязва и при бизнес насочената Свободна демократическа партия (FDP) - с 9 на 100. " Зелените " получават 8% поддръжка съгласно изследването - без разлика с предходното допитване.
Данните значат, FDP и AfD имат късмет да прескочат петпроцентната преграда и да влязат в Бундестага и политически " пъстрият " парламент може да значи, че само " огромната коалиция " сред ХДС и ГСДП, която ръководи сега, може да е решение, макар изразените за нея отрицателни мнения в немски медии.

Друг вид е " тройна " коалиция вид " Ямайка " - сред консерваторите, Свободните демократи и Зелените, наричана по този начин поради цветовете, с които се дефинират трите партии. В четвъртък обаче от FDP, сътрудник на Меркел в предходното ѝ държавно управление, оповестиха, че не желаят сходен съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (104)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР