Храносмилането е важна функция, която позволява на тялото да разгражда

...
Храносмилането е важна функция, която позволява на тялото да разгражда
Коментари Харесай

Тайно оръжие за бързо храносмилане: 7 горчиви храни

Храносмилането е значима функционалност, която разрешава на тялото да разгражда храната и да всмуква дейно главните хранителни субстанции. Горчивите храни имат редица преимущества за вашето храносмилане и изцяло богатство. 

Подобрено храносмилане. Горчивите храни играят решаваща роля за ускорение на храносмилателния развой. Те подтикват производството на слюнка, която съдържа ензими, които оказват помощ за разграждането на храната и я вършат по-лесно смилаема, написа  Lifestyle Asia. Повишеното произвеждане на слюнка улеснява тялото ви да усвоява питателните субстанции.
 Снимка: Снимка: Gettyimages
Усвояването на хранителни субстанции. Като усъвършенстват храносмилането, горчивите храни предизвикват по-доброто асимилиране на питателните субстанции. Когато храносмилателната ви система действа оптимално, тялото ви може да извлича и употребява питателните субстанции по-ефективно. Това може да докара до нараснали енергийни равнища, усъвършенстван хранителен баланс и изцяло усъвършенствано здраве.

Поддръжка на черния дроб. Много горчиви храни съдържат съединения, които поддържат функционалността на черния дроб и предизвикват детоксикацията. Черният дроб е виновен за обработката и отстраняването на токсините от тялото. Горчивите храни могат да подтикват чернодробните ензими, подпомагайки процеса на детоксикация.

Стимулиране на апетита. Известно е, че горчивият усет подтиква апетита и усъвършенства усета на храната. Това може да бъде изключително потребно за хора с понижен вкус или такива, които се борят с неприятно храносмилане.

Производство на храносмилателни ензими. Горчивите храни подтикват производството на храносмилателни ензими в стомаха. Тези ензими оказват помощ за разграждането на въглехидрати, протеини и мазнини, което прави храносмилателния развой по-ефективен.
 Снимка: Pixabay
Здраве на червата. Горчивите храни могат да насърчат здравословен чревен микробиом. Фибрите, намиращи се в доста горчиви храни, работят като пребиотик, подхранвайки потребните чревни бактерии.

Антиоксиданти. Някои горчиви храни, като черен шоколад и някои зеленчуци, са богати на антиоксиданти и имат противовъзпалителни свойства. Тези съединения могат да оказват помощ за понижаване на възпалението в храносмилателната система и в цялото тяло, насърчавайки цялостното здраве.

Ето най-хубавите горчиви храни, които да включите в диетата си.
Зеленина от глухарче  Снимка: Pixabay
Зелените глухарчета са богати на хранителни субстанции, които подкрепят храносмилането и предотвратяват увреждане на черния дроб. Те са богати на витамини А, С и К, както и на желязо и калций. Добавянето на зеленчуци от глухарче към салати или задушаването им с други зеленчуци може да бъде горчиво, само че освежаващо допълнение към вашите ястия.
Зеленина
Тъмнозелените листа като къдраво зеле, спанак, листа от глухарче и рукола са чудесни източници на горчиви съединения. Те са богати на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които подкрепят храносмилането и цялостното здраве.
Кафе  Снимка: valeria_aksakova/Freepik
Освен че е тоник, кафето играе двойна роля в стимулирането на производството на сила и храносмилателните хормони. Кофеинът подтиква отделянето на храносмилателни ензими, подпомагайки цялостния развой на храносмилане. Въпреки това е доста значимо кафето да се употребява умерено, с цел да се избегнат вероятни нежелани реакции от несъразмерния банкет на кофеин.
Радичио
Този пъстър листен зарзават принадлежи към фамилията на цикорията и има присъщ горчив усет. Радичиото съдържа фибри инулин, които предизвикват постоянното изхождане и поддържат здравето на червата. Печенето на радичио на скара може да помогне за балансиране на горчивината му, което го прави чудесна добавка към салати или гарнитури.
Какао и черен шоколад
Ако сте фенове на сладкото, изберете черен шоколад с високо наличие на какао. Тъмният шоколад съдържа фибри, антиоксиданти и флавоноиди, които имат противовъзпалителни свойства. Горчивината на черния шоколад, съчетана с изгодите за здравето, го прави прелестно лакомство за храносмилателната система.
Цитрус  Снимка: Pixabay
Цитрусовите плодове, като грейпфрути, лимони и портокали, съдържат съединяване, наречено лимонин, което им придава горчив усет. Те също са с високо наличие на витамин С и фибри, които подкрепят храносмилането и поддържат здравето на червата.
Артишок
Артишокът е богат на съединяване, наречено цинарин, което му придава присъщия горчив усет. Те също са добър източник на фибри и антиоксиданти, които усъвършенстват храносмилането.
Джинджифил
Въпреки че джинджифилът има лют усет, той има и леко горчив усет. Джинджифилът е прочут със своите храносмилателни свойства, в това число облекчение на гаденето, понижаване на възпалението и възстановяване на цялостното храносмилане.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР